Afbeelding
Foto:

Almelo spant met dertien lintjes Kroon

Almelo - Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd dertien Almeloërs een onderscheiding te verlenen: elf leden in de Orde van Orane Nassau en twee Ridders, waarbij onduidelijk bleef waarom de ene maatschappelijk betrokken vrijwilliger meer is of voorstelt dan de andere.

Elf van de dertien decorandi waren met een smoes naar het stadhuis gelokt waar ze tot hun al dan niet gespeelde verrassing de versierselen in ontvangst namen. Twee waren met vakantie of hadden andere verplichtingen en krijgen later het lintje opgespeld door burgemeester Arjen Gerritsen. De ceremonie was in de raadszaal die zelden meer publiek herbergde als tijdens deze plechtigheid op Koningsdag.

Almelo was met Enschede de gemeente die in Twente de meeste onderscheidingen had, maar waar Enschede het met één Ridder moest doen, kreeg Almelo er twee: notarieel voorman Egbert Willems en zorglievende Coby Noordhoff.

Er werden dit jaar in Twente 125 koninklijke onderscheidingen in de Orde van Oranje-Nassau toegekend, waarvan de meeste werden uitgereikt tijdens luisterrijke bijeenkomsten met veel lovende woorden, van met name bij koninklijk besluit benoemde burgemeesters.

Na de gemeenten Almelo en Enschede (elk dus dertien) volgden figuurlijk gesproken (want numeriek) Borne met twaalf, Oldenzaal met elf, Tubbergen met tien en Dinkelland, Hellendoorn en Rijssen-Holten met negen.

In de gemeenten Losser en Hof van Twente zijn vorige week acht personen koninklijk onderscheiden, in Hengelo zeven, in Wierden zes en in Haaksbergen en in Twenterand vijf.