Afbeelding
Foto:

Volgende week open dag met activiteiten bij molen De Hoop

Almelo - Vanwege de Nationale Molendag is er zaterdag 13 mei bij de korenmolen De Hoop in Almelo van alles te zien. Deze molen wordt draaiende gehouden door vrijwilligers. Voor educatie valt er genoeg te leren, want bezoekers worden meegenomen op een reis; je ziet hoe de molen gaat draaien en hoe meel wordt gemaakt.

Belangstellenden kunnen bij gebleken enthousiasme een opleiding gaan volgen tot leerling-molenaar. Er is altijd ruimte voor meer vrijwilligers.

De molen dateert van 1870 en werd toen gebouwd door molenaar/ontwikkelaar Steffens, na de brand van 1910 werd de bovenbouw vernieuwd. De laatste eigenaar Van Diermen droeg de molen in 1990 over aan de gemeente Almelo en die sedertdien vrijwilligers inzet om de molen draaiend te houden.

Aanlokkelijk terras

De 45ste Nationale Molendag vindt in Nederland zaterdag 13 en zondag 14 mei plaats. Dit weekend vormt de uitgelezen kans om een molen in de buurt van binnen te bekijken. Ruim negenhonderd molens zullen draaien en/of malen en het merendeel zet de deuren voor je open. In Overijssel gaan 38 molens open, waaronder dus korenmolen De Hoop te Almelo, op zaterdag 13 mei van 10.00 tot 16.00 uur. Bij de molen is een aanlokkelijk terras. De imkervereniging 't Iemenschoer verkoopt allerlei bijenproducten en bakker Deterd heeft een stand met diverse producten met Almelose ingrediƫnten. Verder is er de introductie van het Almelose molenbier.

Demonstraties

Daarnaast kan worden gekeken naar demonstraties, waaronder touwslaan (er is gelegenheid een eigen springtouw te maken op de lijnbaan) en bovendien zijn er optredens van het Twents Shantykoor Bornse Maten.