Afbeelding
Foto:

Almelo profiteert van economische groei; meer mensen met baan

Almelo - De werkloosheid neemt in Almelo af, meer zelfs dan in veel andere Twentse gemeenten. Het aantal jongeren dat in vergelijking met het eerste kwartaal een betaalde baan heeft steeg met maar liefst 35,7 procent. Daar staat tegenover dat het bestanddeel ouderen in de kaartenbakken met 2,1 procent steeg.

Grosso modo nam het aantal geregistreerde Almeloƫrs zonder betaald werk in een jaar tijd af met 8,1 procent tot 6.221 personen. De afname in Enschede (een stad met grotendeels dezelfde sociale structuur) liet een afname zien met 'slechts' 4,7 procent tot 12.562 personen. Hengelo daarentegen (een stad met minder sociale problematiek) profiteerde sterker met een vermindering van de werkloosheid met 13,3 procent tot 4.533 personen. Uit de cijfers blijkt dat Almelo relatief sterk profiteert van de conjuncturele voorspoed, zoals het ook snel klappen krijgt bij minder economische groei.

0,1 procent

In het eerste kwartaal waren er in Twente zo'n 20.500 geregistreerde personen van de beroepsbevolking zonder betaald werk. Dat komt neer op 6,4 procent, wat 0,1 procent minder is dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Het gemiddelde werkloosheidspercentage bedroeg in deze regio 6,9 procent tegen 6,0 procent in Nederland. Het aantal Twentenaren zonder betaalde baan daalde vorig jaar met zo'n tweeduizend, wat minder is dan het Nederlandse gemiddelde. Dit komt vooral omdat de beroepsbevolking alhier sterker daalt in verhouding tot de lichte afname van het aantal werklozen.

Meer werkenden

Het werkloosheidspercentage wordt berekend door het aantal mensen zonder betaalde arbeid te delen door de beroepsbevolking. In Nederland neemt de werkloze beroepsbevolking af. Doordat de stijging van het aantal werkenden groter is neemt de totale beroepsbevolking in tegenstelling tot die in de regio Twente toe.

2.700 jongeren

De sinds begin vorig jaar ingezette daling van het aantal geregistreerde werkzoekende jongeren zette in het eerste kwartaal door met een afname van 1,5 procent. Bijna 2.700 jongeren hadden eind maart 2017 een NWW-registratie. In het eerste kwartaal nam het aantal WW-uitkeringen met 2,2 procent toe; landelijk bedroeg deze toename 0,7 procent. Eind maart werden in Twente ruim 16.250 WW-uitkeringen genoteerd, 350 meer dan eind vorig jaar.