Afbeelding
Foto:

Almelo mist boot voor toerisme/economie van de zomp

Almelo - De gemeente Almelo lijkt de boot te missen, letterlijk, want in de politiek gaat het vooral om de grootte van de gedachte en (veel te) dure haven op wat nu het winkel- en wooncomplex Havenpassage is, niet over de op een presenteerblad aangereikte kansen, zoals de terugkeer van de zomp in de stad. Over de toeristische en dus economisch interessante aanbod van de zomp-revival spreekt niemand.

De grote pleitbezorger van de (weder)komst van zompen naar Almelo is de half Enterse en half Bornerbroekse en dus ook Almelose historicus en schrijver Gerrit Kraa, tevens voorzitter van de Stichting Enterse Zomp. Hij wil de oude vaarroutes van de zomp nieuw leven inblazen. Twee eeuwen geleden was het waterrijke Almelo het epicentrum van de zompvaart. De stad zou een opnieuw een uitvalsbasis moeten worden, niet voor balen katoen en rollen linnen, maar voor pleziertochten, educatief-historische projecten en trekpleister voor toeristen.

Er zou in Almelo ook net als in Enter is gebeurd een werf annex botenhuis kunnen verrijzen. Drie jaar geleden sprak Kraa er al over met onder meer toenmalig wethouder Van Woudenbergh van Almelo en met een delegatie van Stadsherstel en Stadspromotie. Ook zou de Heerensociëteit Almelo er zich druk voor gaan maken. Nooit meer iets wie van dan ook weer gehoord. Er kozen vanaf de Waarf in Enter, via de Lee met de Regge verbonden, al twee nieuwe zompen het rivierensop. In de gemeente Hardenberg is het idee wél opgepikt en daar ging deze week in het oude stadje Gramsbergen de eerste Vechtezomp te water. Het initiatief voor de bouw (zie foto), met steun van de Gramsberger bierbrouwerij (voormalig) schipperscafé Mommeriet, met steun van fondsen en ook een bijdrage van de provincie Overijssel. Ook in de grotere vestingstad Coevorden bestaat belangstelling.

Skûtsje

Kraa vindt dat waar in Friesland elke stad en elk dorp zijn eigen 'skûtsje' heeft kunnen op den duur de steden en dorpen aan Regge, Vecht en verbindende kanalen te gelegener tijd elk hun eigen zomp hebben.