Afbeelding
Foto:

Almeloopers op dreef bij Enschede Marathon

Almelo/Enschede - Aan de 49ste editie van de Enschede Marathon deed afgelopen zondag een flinke groep Almelopers mee. Het bestuur van de Stichting Enschede Marathon zal zich beraden over over een aanpassing van het parcours en gaat verder met gemeente en winkeliers in gesprek ver de datum van de marathon die volgend jaar wordt gehouden, een speciale, want de vijftigste editie.

De delegatie Almeloopers vestigde aldus de aandacht op de Roparun, waarvoor ze zich financieel en organisatorisch inzetten. Het betreft een jaarlijkse estafette/loopevenement van Parijs naar Rotterdam, waarbij geld ingezameld wordt voor zorg en ondersteuning van mensen met kanker.

De marathon diende dus als oefening en reclame voor het goede doel.

Overtuigende winnares

Betty Lempus (foto) won de Enschede Marathon op overtuigende wijze. De 25-jarige atlete uit Kenia liep de eerste marathon van haar leven en realiseerde een tijd van 2.29.34, wat anderhalve minuut boven het parcoursrecord ligt, dat Sarah Jebet vorig jaar met 2.27.59 vestigde. Niettemin is het gezien de omstandigheden een uitstekende tijd. Agnes Mutune en Rose Maru, ook uit Kenia, werden twee en drie in 2.33.21 en 2.35.05.

Bij de mannen ging de winst in Enschede naar de Vlaamse atleet naar Jonas Roelfs die een tijd van 2.31.12 liet noteren, gevolgd door zijn landgenoot David Stevens in 2.31.15 en als snelste Nederlander in de strijd Riekelo Kobes in 2.33.30 op de bronzen trede. De beste Twentse deelnemer was Marc Oude Bennink in 2.39.38. De halve marathon werd gewonnen door Leon Sanderman uit Rijssen in 1.12.16.

Accent op vrouwen

Sinds een paar jaar ligt het accent in Enschede op de vrouwen, omdat de marathon zich op dat punt kan onderscheiden, wat bij de mannen niet zo is, want daar zijn Rotterdam en Amsterdam te groot voor. Gesproken werd over aanpassingen van het parcours en mogelijk een andere datum voor het evenement, dat deze keer minder deelnemers en minder toeschouwers trok dan voorgaande jaren.