Afbeelding
Foto:

Almelo wil actieve burger bij dodenherdenking betrekken

Almelo - De gemeente Almelo stelt mensen die komende donderdag tijdens de dodenherdenking een krans willen leggen daartoe in de gelegenheid, als ze zich daartoe aanmelden. Op deze wijze wordt bevorderd dat de herdenking actueel blijft en ook nieuwe groepen aanspreekt.

Ook in Almelo worden donderdag 4 mei de slachtoffers herdacht van, zoals de gemeente op haar website meldt, de oorlogen overal ter wereld, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Dat is in veel gemeenten nog geen gemeengoed, omdat er met de dodenherdenking niet zou moeten worden geƫxperimenteerd.

Hier en nu

De voorstanders van aanpassing vinden dat dit nodig is om ook jongeren stil te laten staan bij de gruwelen van oorlog en geweld, tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna, om vervolgens lijnen te leggen naar het hier en nu, de huidige brandhaarden en de gevaren die heden ten dage de vrijheid bedreigen.

Kransen leggen

Tijdens de officiƫle herdenking bij het Wethouder E. van Dronkelaarplein, op de kop van De Riet, worden na de twee minuten stilte en het Wilhelmus door diverse instanties kransen gelegd. Er zal onder meer worden gesproken door burgemeester Gerritsen.

Tocht vanaf Hof 88

Er zullen 's middags bloemen worden gelegd op de begraafplaatsen in de gemeente Almelo. En voorafgaand aan de dodenherdenking, die om 19.30 uur begint en tot circa 20.20 uur duurt, vindt er van 18.15 tot 19.15 uur een herdenkingsbijeenkomst plaats in het cultureel centrum Hof 88 met aansluitend een stille tocht naar het Wethouder E. van Dronkelaarplein.