Afbeelding
Foto:

Klaas Knot komt overvallers Nederlandsche Bank danken

Almelo - De expositie over 'de grootste bankroof aller tijden', gepleegd 15 november 1944 door een verzetsgroep te Almelo bij de Nederlandsche Bank aan de Wierdensestraat, zal 24 mei worden geopend door directeur Klaas Knot van De Nederlandsche Bank.

In de maanden mei, juni en juli 2017 vinden vanuit diverse invalshoeken exposities plaats, niet alleen in het Stadsmuseum Almelo, maar ook in de plaatselijke musea van Nijverdal, Rijssen, Vriezenveen en Wierden alsmede in het Frielinkspark te Harbrinkhoek. Uit al deze dorpen waren mensen bij de overval betrokken. Zo woonde aanstichter en knokploegleider Derk Smoes in Vriezenveen. Het doel was geld buit te maken ter ondersteuning van de stakende spoorwegmensen. Het werd uiteindelijk de grootste bankoverval ooit, met een buit van 46.150.000 gulden.

Verzet Kraakt

Na de zomer vindt als bekend en grote musical over de overval plaats, onder de titel Het Verzet Kraakt, die net als drie jaar geleden de musical Van Katoen en Nu in september zal plaatsvinden op Indiƫ. Bovendien zijn dezelfde kartrekkers, organisatorisch, financieel en artistiek, erbij betrokken, onder wie aanjager Gerard Cornelisse en tekstschrijver Laurens ten Den.

Nauw betrokken

Alle zes de gemeenten in de subregio zijn nauw betrokken bij de voorbereidingen. De bestuurders, inzonderheid de burgemeesters, zijn nauw betrokken, er lopen educatieprojecten voor jongeren, voor zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs, en projecten worden gezamenlijk aangevat. Zo kweekt het project saamhorigheid in de stad en in de omliggende dorpen. Ook het gevoel van eenheid in de regio neemt daardoor toe. Elke gemeente levert daartoe een bijdrage. Zo komen zelfs Almelo en Wierden nader tot elkaar. De gemeente Wierden haar oppervoorlichter beschikbaar en Zo komen zelfs Almelo en Wierden nader tot elkaar. De musicalvereniging Servus uit Almelo en de Harmonie Sint Jan uit Wierden zettent Almeloƫrs en Wierdenaren in om letterlijk en figuurlijk over de brug te komen, in een gezamenlijke productie met toneel, zang en muziek die 13 en 14 mei in het Theaterhotel plaatsgrijpt.