Afbeelding
Foto:

VVD in Almelo wil nu winstgevend Cogas verkopen

Almelo - De gemeente Almelo zou haar aandelen in het netwerk- en duurzaamheidsbedrijf Cogas moeten verkopen. Dat heeft VVD-voorman Pauwels (foto) laten weten in een debat over het financiële meerjarenbeleid van de gemeente Almelo. Het zou miljoenen opleveren en het eigenaar zijn van een nutsbedrijf zou geen kerntaak van de gemeente zijn. De VVD komt nog vóór de zomer met een voorstel tot verkoop.

Pauwels vindt dat aandelenbezit in Cogas geen kerntaak van de gemeente meer is en dat Almelo het geld goed kan gebruiken.

Net als Twence

Eerder besloot de gemeenteraad van Almelo dat de aandelen in het afvalverwerkings- en energieopwekkingsbedrijf Twence moeten worden verkocht. Dit zou tientallen miljoenen kunnen opleveren, want marktpartijen hebben grote interesse in het hoogtechnologische concern, waarvan de veertien Twentse gemeenten gezamenlijk meerderheidsaandeelhouder zijn. Behalve de gemeente Almelo wil ook Oldenzaal van Twence af. Ze kunnen evenwel niet zomaar verkopen, want er is sprake van gedeeld aandeelhouderschap. Er zijn nu besprekingen over overname van de aandelen door andere Twentse gemeenten. Ook kan Stadt Münster, waarmee besprekingen over toetreding tot Twence lopen, de aandelen van Almelo (zo'n elf procent) en Oldenzaal (zo'n vijf procent) kunnen overnemen.

Minder complex

In het geval van Cogas ligt het minder ingewikkeld. Er zijn hier negen gemeenten aandeelhouder, want behalve Almelo (zo'n 25 procent) ook Borne, Dinkelland, Hardenberg, Hof van Twente, Oldenzaal, Tubbergen, Twenterand en Wierden.

Verhoudingen diffuus

Onduidelijk is hoe de verhoudingen in de Almelose raadszaal liggen als het gaat over de suggestie van de VVD. Vermoedelijk zal Pauwels nog vóór de zomer met een concreet voorstel komen, dat dan bij de behandeling van de Perspectiefnota (lijst met meerjarige investeringen en besparingen) aan de orde komt, waarbij het jaarlijkse dividend en somtijds een extra winstuitkering (zoals dit jaar twintig miljoen,dus vijf miljoen voor Almelo) moet worden afgewogen tegen een eenmalig bedrag van honderden miljoenen.

Link Oost NV

Over de waarde van het bedrijf en de geschatte opbrengst zegt Pauwels weinig te kunnen zeggen, al heeft hij er naar eigen zeggen wel ideeën over, die hij vanwege zijn werkzame arbeid bij de investeringsmaatschappij Oost NV niet met de raad zegt te kunnen delen.

College wacht af

Een reactie van het college van burgemeester en wethouders is er nog niet, want die komt pas als de liberalen daadwerkelijk met een voorstel tot het afstoten van de aandelen Cogas op de proppen komen. Dan zal het college bij monde van wethouder Langius van Financiën, Deelnemingen en Economie zijn inzichten en opvattingen aan de gemeenteraad voorleggen.