Afbeelding
Foto:

3D-tekening op Koornmarkt Almelo laat energienet zien

Almelo - Elke dag maken dertigduizend huishoudens in Almelo voor gas en stroom gebruik van het energienet. Netbeheerder Cogas is verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van dit net, dat alleen al in de gemeente Almelo bestaat uit 857 kilometer aan gasleidingen en 1.998 kilometer elektriciteitskabels. Dat is meer dan de totale omtrek van Nederland.

Om mensen stil te laten staan bij deze wereld onder de grond is vanaf 13 april een 3D-tekening te zien op de Koornmarkt in het hart van de stad. De tekening laat zien wat zich afspeelt onder onze voeten. Naast de tekening in Almelo zijn er ook tekeningen te zien in Nijmegen en Rotterdam. Met deze tekeningen, die onderdeel zijn van de campagne OnsEnergienet, vragen de netbeheerders van Nederland aandacht voor het belang van een betrouwbaar en toekomstbestendig energienet.

Naast gasleidingen en elektriciteitskabels ligt er nog 3.493 kilometer aan glasvezelkabels en 1.696 kilometer aan coaxkabels in Almelo; op sommige plekken wel meer dan een meter breed naast elkaar. Hierdoor hebben inwoners toegang tot internet en televisie. Ook ligt er een warmtenet van 37,7 kilometer in de wijk Windmolenbroek, waarmee achthonderd huishoudens zijn aangesloten op een stadsverwarmings- installatie. En sinds kort loopt er biogasleiding van 7,5 kiometer naar Almelo. Hierin wordt binnenkort biogas getransporteerd. Na omzetting tot groen gas kunnen hiermee 2.500 woningen worden verwarmd.

Soms wel te zien

Kabels en leidingen liggen onzichtbaar onder de grond, maar er zijn ook plekken waar het energienet wél te zien is. Zo staan er bijna 450 gas- en elektriciteitsstations in Almelo. Denk aan de grijze kastjes langs de weg of de stenen huisjes in de plantsoenen. Hier worden gas en stroom geschikt gemaakt voor gebruik in huis en verdeeld over de wijken.

De kleurige beeltenis op de Koornmarkt maakt wat ondergronds is in 3D inzichtelijk, laat dus zien wat doorgaans onzichtbaar is.