Afbeelding
Foto:

Aanpak drugshandel, sociale
ellende, verkeersgevaar
in Nieuwstratenkwartier

ALMELO - De gemeente Almelo gaat de criminaliteit te lijf en focust daarbij op de 'kwetsbare buurt' die Nieuwstratenkwartier heet. Dat zegt burgemeester Gerritsen in reactie op vragen van het raadslid De Olde en buurtbewoner Leus. Een delegatie van de gemeenteraad nam onlangs deel aan een 'inspectie ter informatie' in de buurt, maar zou daarbij nadrukkelijk om de hete brij heen zijn gedraaid.

Zo is in de buurt volgens De Olde sprake van 'een levendige drugshandel' en dan vooral in het gedeelte 'bij het spoor'. Hij wilde onlangs van Gerritsen weten of die als bestuurlijk hoeder van veiligheid en openbare orde 'onder het genot van een kopje koffie' het gesprek met bezorgde buurtbewoners wil aangaan. De burgemeester zei daartoe bereid te zijn..

Drugs
Gerritsen benadrukte overigens dat het Nieuwstratenkwartier niet de enige buurt is met uiteenlopende en zich vaak opstapelende problemen, waaronder de handel in drugs en hardnekkige werkloosheid. Niettemin is het wél de buurt waar de gemeente de komende tijd veel tijd en energie in wil steken, zowel in verkeerstechnische zin (er zijn veel klachten over het gebruik van met name de Nieuwstraat als racebaan en het zou regelmatig een parkeerchaos zijn) als in sociaaleconomische en handhavende zin. In sociaaleconomische context gaat het dan over de hoge werkloosheid en de excessen die daaruit ontstaan.

Handhaving
Bij die handhaving ligt het accent – overigens in de hele stad - op de aanpak van onder meer illegale hennepteelt, waarbij 'het geheel van opbrengsten' naar zijn mening dient te worden bestreden. Negentig procent van de hennep is volgens de politie export-gerelateerd, wat de pleidooien in den lande legalisering van de teelt naar het oordeel van de burgemeester in een ander daglicht stelt. In dit verband wil Gerritsen ook het witwassen van drugsgeld te lijf gaan, door winkels die als dekmantel kunnen dienen in de gaten te houden. Dat kunnen volgens hembelwinkels, ijssalons en kapperszaken zijn. Het komt volgens de burgemeester voor dat de onderwereld legale bedrijven overneemt, soms met grof geweld en bedreiging.