Afbeelding
Foto:

KSO Cecilia: jubileum- en afscheidsconcert dirigent Daan Hillen

Almelo – Na twintig jaar neemt Daan Hillen afscheid van het Koninklijk Symphonie Orkest Cecilia, dat inmiddels ruim 150 jaar bestaat. Er wordt zaterdag 13 mei met een concert in de Grote Kerk te Almelo bij stilgestaan.

Op het repertoire van KSO Cecilia staat dan Een nacht op de kale Berg van Modest Moessorgski en twee composities van Johannes Brahms, te weten diens Rapsodie voor alt, mannenkoor en orkest opus 53 en de eerste symfonie. De solopartij in de rapsodie van Brahms wordt vertolkt door de zus van de jubilerende dirigent, Lucie Hillen. Haar warme altstem streelde een paar seizoenen geleden ook al te de oren bij KSO Cecilia in de Rückertlieder van Gustav Mahler. De koorzang komt van het Almelo's Christelijk Mannenkoor

Van 1970 tot 1982 was Hillen eerste hoboïst van het Overijssels Philharmonisch Orkest. Hij was oprichter en dirigent van het Overijssels Kamer Orkest en gaf leiding aan het Joseph Triebensee Ensemble. Vanaf 1997 dirigeerde hij ook het Koninklijk Symphonie Orkest Cecilia te Almelo en in 2004 werd hij in die functie benoemd bij het Twents Symfonie Orkest. Doordat hij beide orkesten onder zijn hoede had, ontstond een steeds intensievere samenwerking die in 2011 uitmondde in een volledig samengaan.