Afbeelding
Foto:

Educatie belangrijk onderdeel Historisch Festival Almelo

Almelo – De basisscholen in Almelo worden de komende weken nauw betrokken bij Historisch Festival dat zich 12 mei in de stad ontrolt. Er is een uitgebreid lespakket samengesteld, waarin aandacht aan het evenement wordt geschonken, maar ook aan de historische, volkenkundige, krijgslistige, geografische en sociaaleconomische context, dus geschiedenis, aardrijkskunde, biologe en topografie ineen, en nog avontuurlijk ook, kortom, verbeeldend, aanschouwelijk en nog leerzaam ook.

Vorige week heen hebben vertegenwoordigers van de scholenorganisaties, PCO Noord Nederland, OPOA en Quo Vadis een intentieovereenkomst ondertekend waarin zij verklaren dat zij hun medewerking verlenen aan het educatieve onderdeel van het Historisch Festival Almelo. Namens het bestuur van Historisch Festival waren Heleen van Moolhuijzen en Martijn Makkinga bij de plechtige ondertekeningen present.

De organisatie van het Historisch Festival is er ook dit jaar in geslaagd een programma te organiseren voor bijna alle basisschoolleerlingen van groep vijf tot en met groep acht. Voor het basisonderwijs wordt een compleet lespakket beschikbaar gesteld over de Napoleontische tijd. Bovendien bezoeken re-enactors vrijdag 12 mei basisscholen waar zij in vol ornaat een geschiedenisles verzorgen.

Riddertoernooi

Tijdens het Historisch Festival Almelo wordt een compleet Kinderplein ingericht met diverse leuke activiteiten. Naast knutselen kunnen kinderen meedoen aan een speurtocht, een rondleiding krijgen door de kampementen samen met een re-enactor of meedoen aan een riddertoernooi.

Ruigenrode

Het hoogtepunt voor alle leerlingen is natuurlijk de Slag om Ruigenrode die twee keer plaatsvindt, zaterdag om 15.30 uur en zondag om 14.00 uur. Dit wordt een waar spektakel waarbij een veldslag in Napoleontische tijd wordt nagespeeld. Uiteraard compleet met soldaten, burgers, paarden, wagens, geschue en natuurlijk Napoleon zelve, en vol ornaat.

Uniek

Het Historisch Festival Almelo is een uniek evenement waar bezoekers kunnen genieten van een gevarieerd programma voor jong en oud. Op www.historischfestivalalmelo.nl staat relevante informatie over het festival. Zodra meer onderdelen vast liggen in het programma wordt dit op de website vermeld. Het Historisch Festival Almelo is ook te volgen op Twitter en Facebook.

Levensecht

Voorgaande jaren was het Historisch Festival een groot succes. Veel inwoners van stad en ommeland kwamen er op af, maar ook velen uit de rest van Nederland, zelfs uit het buitenland, want levensecht en kleurrijk (en ook nog eens naar waarheid) verbeelde historie doet het goed, zeker een beroemde slag als die bij Ruigenrode.