Afbeelding
Foto:

Palmpaastocht in Almelo weer druk, creatief met stedelijke gagel

Almelo - Ook dit keer trok de in Almelo populair palmpaasoptocht veel belangstelling, van kinderen, hun (groot)ouders en passanten.

Voor burgemeester Arjen Gerritsen was het de eerste keer om de optocht te openen en na afloop de prijzen uit te reiken. Voor stadsomroeper Renè Coupee is hetop ludieke en wervende wijze aankondigen van de tocht en de becommentariëring der gewrochte en meegetroonde palpampaasstokken al routine geworden. Soms waren de (groot)ouders soms nog trotser dan de kinderen op de producties.

Volkslied

De tocht zette zich bij het Theaterhotel, waar het Twentsch Volkslied klonk, in beweging, met voorop de drumband en de Koninklijke Almelose Harmonie, aangevuld met leden van meerdere Almelose muziekkorpsen. Na de luisterrijke tocht door het centrum van de stad werden bij terugkeer bij het Theaterhotel de prijzen uitgereikt, waarbij met originele Almelose gagel opgetuigde palmpaasstokken een streepje voor hadden.

De traditie van Palmpasen leeft in Almelo sterker dan in menig dorp in de omgeving. Dat heeft te maken met de inspanningen die de historiehoeders zich getroosten om dit soort kenmerkende activiteiten te koesteren teneinde tradities levend te houden, maar niettemin neemt net als elders de belangstelling mee te doen aan Palmpasen terug.

Tientallen

Zowel het aantal palmpaasoptochten als het aantal deelnemers dunt met het jaar uit, van honderden tot tientallen. De terugloop houdt vermoedelijk verband met secularisatie en hedonisme. De betekenis van Palmzondag (Dominica in Palmis) neemt af doordat de essentie van de laatste zondag van de vastenperiode (de zondag vóór Pasen) en eerste dag van de Goede Week ook in de hedendaagse wereld ook vermindert.