Afbeelding
Foto:

Burgemeester van Almelo weert supporters uit stadshart

Almelo - Op last van burgemeester Gerritsen van Almelo is het centrum van deze stad bij thuiswedstrijden van Heracles sinds kort verboden gebied voor fans van bezoekende clubs., in elk geval dit seizoen, om te beginnen vorige week toen Vitesse uit Arnhem op bezoek kwam, en komende vrijdag als AZ uit Alkmaar en 7 mei als ADO uit Den Haag naar de stad komen.

Vorige week zaterdag ging het mis toe 'supporters' van SC Heerenveen in de binnenstad waren, wat leidde tot een minder vriendelijke ontmoeting met kompanen van Heracles. Dat was de tweede keer in korte tijd, want een paar weken geleden ging het fout toen aanhangers van FC Utrecht de confrontatie aangingen op het Amaliaplein.

Per oekaze

De maatregel die Gerritsen per oekaze na overleg met politie en justitie bekendmaakte ging niet in het bijzonder over Vitesse-fans met eventuele snode plannen voor een alternatieve verbouwing van de Almelose binnenstad, maar heeft een puur preventief karakter, temeer daar de openbare orde en de publieke veiligheid in het geding zijn. De burgemeester zal er door de inzet van extra agenten in het centrum op toezien dat het binnenstadverbod voor supporters van bezoekende eredivisieclubs wordt gehandhaafd. Dat geldt dus ook morgen en 7 mei als Heracles thuis tegen AZ respectievelijk ADO aantreedt.

Geen risico

Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat er rotzooi wordt getrapt, mar Gerritsen neemt in overleg met politie en justitie dit aflopende seizoen geen risico meer. In het zogenoemde driehoeksoverleg zal Gerritsen ter zake het nieuwe voetbalseizoen bekijken wat er moet gebeuren.

Sightseeing

De fans van de ploegen die naar Almelo komen voor pot voetbal aan de Weezebeeksingel krijgen voor aanvang van de wedstrijd hun entreebiljetten, waardoor ze geen tijd meer hebben voor een sightseeing in de binnenstad. Tot voor kort was Almelo één van de weinige steden in Nederland met een eredivisieclub en zonder beleid voor supporters van clubs die op bezoek komen. De verwachting is dat die tijd echt tot het verleden behoort, want dat de bondsrichtlijnen in samenhang met ervaringscijfers in het driehoeksoverleg de doorslag zullen geven.