Afbeelding
Foto:

Bij landgoed Twickel
gebeurt wat Almelo wil

Almelo/Delden – Er wordt vandaag (donderdag) in Delden een nieuwe brug geopend van het type waar in Almelo ook sprake van is geweest.

Het betreft een voetgangersbrug over de N346 in Delden. Acht jaar geleden werd een intentieverklaring getekend voor het Pact van Twickel, met handtekeningen namens de gemeenten Hengelo, Borne en Hof van Twente plus de Stichting Twickel en het waterschap Vechtstromen. Ze zijn op basis van werkafspraken en financieringsopgaven begonnen met een scala van projecten ter versterking van natuur, landschap, erfgoed en stadsrand. Hierbij speelden erfgoed, landschap, cultuur, natuur, toerisme, recreatie, beleving én beweging een belangrijke rol. Er is onder veel meer vastgelegd dat de historische verbinding tussen het monumentaal-natuurlijke landgoed Twickel en de gewezen drostenstad Delden zou worden hersteld. De N346 zorgt op dit moment nog voor een grens tussen Twickelland en Twickelstad. De maatregelen uit het Pact van Twickel moeten wallen van velerlei soort slechten en de toegankelijkheid/bereikbaarheid bevorderen.

Allure

Eén van de maatregelen was de bouw van een nieuwe voetgangersbrug over de N346 in het verlengde van de Marktstraat, gebouwd op principes van hedendaagse allure en mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Overijssel en Twickel. Dit leidde tot een modern-kwieke brug die zich naadloos voegt in het oud-zuchtende land over een druk-bereden verkeersader die anders dan per brug niet oversteekbaar is.

Varianten

Onlangs woedde in Almelo weer de (politieke) discussie met betrekking tot een veilige oversteek voor langzaam verkeer over de N36, formeel de Van Rechteren Limpurgsingel, die analoog aan de situatie in Delden de oude stad en de groene long van elkaar scheidt. De discussie ging veelal over een tunnel onder N36 door, maar dat bleek veel te duur, waarna over tal van varianten werd gesproken. zijdelings kwam wel het idee voorbij om een brug over de Van Rechteren Limpurgsingel te bouwen, maar dat werd niet serieus in het debat betrokken.

Onbekend is of Landgoed Almelo en provincie Overijssel te porren zouden zijn voor (een bijdrage voor) zo'n soort brug in Almelo, want de gelijkenissen zijn opvallend, vrijwel identiek zelfs.