Afbeelding
Foto:

Egbert ten Cateplantsoen in nieuwe staat dankzij nazaat

Almelo – De opmerkelijke herstelwerkzaamheden in het Egbert ten Cateplantsoen zijn goeddeels voltooid. Daarmee keert de pracht, niet alleen qua parkarchitectuur, maar ook qua aanlegstructuur, in volle glorie terug. Het is in alle betekenissen een nieuwe lente in Almelo. Het plantsoen op de hoek van de Wierdensestraat en de Egbert ten Catelaan, ontworpen in de Engelse landschapsstructuur, is al jaren officieel een beschermd stadsgezicht en ziet er nu weer oud zoals het bedoeld was, en getuigt van zijn ooit bedoelde karakter.

Het park herinnert onder meer in zijn naam aan de textielgeschiedenis, want de naamgever was textielbaron en de Twentse 'meneren van de fabrieken' lieten veel perken en parken aanleggen, voor de stadsbevolking, inzonderheid de arbeidende klasse, ter verpozing, want om des zondags te flaneren.

Originele staat
Het toeval (als het dat al is) wil dat een huidige Egbert ten Cate aan de basis staat van het terugbrengen van het park in zijn originele staat. De bankier en tot voor kort commissaris van het mede onder zijn bewind verkochte Ten Cate-concern maakt daartoe deel uit van de Stichting Almelo Parkstad waarin ook ex-wethouder Pieter Grondel en ex-waterschapbestuurder en huidig gemeenteraadslid Martin Mulder bestuurslid zijn. Ten Cate is de grootste financier van het project.

Dubbele liefde
De liefde van de Egbert ten Cate voor parken, met name die in de Engelse stijl, praktiseerde hij ook in het Beeklustpark, dat enige jaren geleden onder zijn supervisie volledig in de originele staat werd gebracht. Naast de liefde voor met name de Engelse tuin- en parkarchitectuur is er nog een liefde, die voor de kunst, mede ingegeven via echtelijke staat. Ten Cate, woonachtig op de nabij gelegen Landgoed De Bellinckhof, ook voorzien van allure.

Culturele omslag
Ten Cate ademt de fine fleur van 'de oude textiel', wat mede te maken kan hebben met het feit dat hij huwde met een telg uit het geslacht Van Heek, één der grote textielmagnaten uit Enschede en stichter van het Rijksmuseum Twenthe, waarvan Ten Cate voorzitter was in de tijd dat de culturele omslag werd gerealiseerd van opslagruimte voor onbekende kunst met soms een enkele bezoeker tot een tempel van gehypte massakunst met duizenden bezoekers. Op dat gebied is er waarlijk zowel iets te doen in Almelo…

Greetje Kauffeld
Ten Cate doet overigens ook privé aan cultuur, want in het Beeklustpark staat een muziekkoepel waar elk voor -en najaar concertseries plaatsvinden, georganiseerd door een particulier stichting. En op zijn eigen Bellinckhof vindt eens per jaar ook een activiteit plaats, zoals dit jaar een Buitenplaatsconcert, zaterdag 13 mei, met als hoofdgast Greetje Kauffeld en Trio DIG d'DIZ.

Buitenplaatsconcert
De serie Buitenplaatsconcerten is gebaseerd op een zogeheten muzikaal culinair vineus concept voor de particuliere en zakelijke markt. Het moet een Swingavond met vocale Jazz worden. Greetje Kauffeld viert in dit jaar dat ze na zes decennia nog steeds met veel muzikaal plezier en succes op het podium staat. Met een nieuwe cd en een concerttour laat ze horen sinds haar debuut op 1 februari 1957 niets van haar elan verloren te hebben. De Edison-jury noemde haar niet voor niets een parel voor de Nederlandse Jazz, toen ze eind 2014 de Edison Oeuvre Award wordt toegekend kreeg. Wie eerder een muzikale reis door de tijd wil maken met Kauffeld &Friends dient zich zondagmiddag 23 april te vervoegen bij het Vestzaktheater aan de Walstraat in Enschede.