Afbeelding
Foto:

Behoud van markante gevelrij Kerkelanden ligt ingewikkeld

Almelo - Het behoud van de karakteristieke gevellijn van de Parallelweg ter hoogte van het NS-station in Almelo gaat zeker drie ton kosten. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in antwoord op een wens vanuit de gemeenteraad.

Een extern bureau heeft berekend wat het de gemeente zou gaan kosten. Het projectbudget voorziet volgens het college niet in deze kosten en ook zouden geen bijdragen van bijvoorbeeld de provincie Overijssel te verwachten, waardoor het college gevelbehoud 'in beginsel irreëel' noemt. Het college laat weten 'definitief af te zien van behoud van de gevel'.

De grond zal zonder beperkingen en opstallen worden verkocht middels de reguliere procedures daarvoor. Vanzelfsprekend zullen, merkt het college op, bij de herontwikkeling stedenbouwkundige eisen gelden die waarborgen dat er en goede beeldkwaliteit in de omgeving terugkomt. Nieuwbouw met (verwijzing naar) de architectuur uit het verleden behoort daarbij tot de mogelijkheden.

'Teneinde de netwerkstadsubsidie zeker te stellen, zetten wij de procedure voor gehele sloop van de panden aan de Parallelweg en de drie verworven panden aan de Appelstraat in gang, zodat deze nog voor de zomer kunnen worden verwijderd. Dit mede ter voorkoming van verdere verloedering zoals die zich onlangs nog heeft verhevigd (brand, insluiping et cetera.) De zijgevel van de niet verworven woning aan de Appelstraat 35 zal daarbij worden voorzien van tijdelijke geïsoleerde beplating.'

Meer dan drie ton

De directe kosten zouden 216.000 euro bedragen. Daar komen de nog niet becijferde indirecte maatwerkkosten voor de herbouw nog bij. Uiteindelijk kunnen de totale kosten, afhankelijk van het bouwplanplan, aldus de drie ton te boven gaan. Het behoud van de gevelrij brengt (te) veel belemmeringen van technische en financiële aard. Het bouwbegeleidingsbedrijf Kleissen adviseert de gemeente Almelo daarom de grond te verkopen zonder de voorwaarde behoud van gevelrij 26-40a of de extra kosten te compenseren met de te vragen grondprijs. De grond dient dan nagenoeg gratis (of met een negatieve waarde) aan de geselecteerde onderneming met het beste plan te worden aangeboden.