Afbeelding
Foto:

Almelo gaat monumentaal
erfgoed in volle licht plaatsen

Almelo - In de nabije toekomst zullen monumenten in Almelo worden aangelicht. Zo reageert het college van burgemeester en wethouders op vragen hieromtrent van de raadsfractie van het CDA ter stede.

De christendemocraten vroegen het college van burgemeester en wethouders zelf het goede voorbeeld te geven bij gemeentelijke eigendommen en verder andere eigenaren van monumenten, waaronder kerken en particulieren, te kijken naar mogelijkheden van duurzaam uitlichten. Ze zouden moeten worden gestimuleerd en zelfs geënthousiasmeerd. Daarnaast gaf het CDA aan de subsidiemogelijkheden onderzocht te willen zien in relatie tot duurzaamheid en de bij Q-impuls ontwikkelde ideeën verder uit te werken. Het college is positief: 'Voor het profileren van erfgoed in de binnenstad is het gericht aanlichten een geschikte methode'

Erfgoednota
Volgende week dinsdag staat een bespreking van de concept-erfgoednota 'Zichtbaar verleden, kapitaal voor de toekomst' op de agenda van een politiek beraad. Deze nota werd in samenspraak met organisaties, stichtingen en verenigingen opgesteld.behandeld in het politiek beraad. Deze nota bevat een actiepunt voor het gericht aanlichten van monumenten, maar de financiële middelen voor uitvoering van de zogenoemde Q-impuls ter verfraaiing en verlevendiging van de binnenstad zijn uitgeput.

Inzichtelijk

Het college schrijft: 'Bij de uitwerking van deze ideeën zullen wij daarom tevens de kosten en de mogelijkheden voor subsidie inzichtelijk maken. Het aanlichten past volgens het college in de erfgoednotitie waarvoor burgemeester en wethouders van de gemeenteraad naast een investeringsbedrag van tachtigduizend euro een jaarlijks budget van 35.000 euro vragen. De gemeenteraad zou dat in het Meerjarenperspectief moeten laten inboeken, als de meerderheid het CDA-voorstel steunt. Dit zal wellicht dinsdag al duidelijk worden als de raad er dus oriënterend over spreekt. Het college voelt er in elk geval wel voor om het stedelijk erfgoed ook met licht 'sterker te profileren' door 'plekken een identiteit te geven'.