Afbeelding
Foto:

Raad van Almelo overweegt verkeer en besluit tot niets

Almelo - Er is ruim een jaar vele uren, dagen, weken en maanden over vergaderd, voorgelicht, gewijzigd en gesteggeld door ambtenaren, inwoners, experts, politici en insprekers, maar in het finale debat over de verkeersveiligheid om en nabij het kanaal Almelo-Nordhorn bleek het resultaat uiteindelijk met veel omhaal van woorden nul komma niks.

Aan de orde was het zoveelste voorstel ter verbetering van de fietsstructuur in de Noordelijke Binnenstad, met als doel de veiligheid te verbeteren en het gebruik van de fiets te stimuleren op met name de Sluiskade Noord en Zuid, de situatie bij de Vriezebrug en op de Ootmarsumsestraat benevens de kruising met de Brugstraat. Geen rotondes, geen markering, geen fietssuggestiestroken, laat staan fietspaden, geen verkeerslichten, geen plateaus, geen drempels zelfs, niets van alles wat in de loop van afgelopen jaar ter sprake en voorbij was gekomen.

Talrijke varianten
Er kwamen afgelopen jaar talrijke varianten ter sprake, waarvan er uiteindelijk enkele overbleven. Het college van burgemeester en wethouders opteerde voor een variant met weinig invloed op de 'autobereikbaarheid' en toch 'een forse verbetering van het fietscomfort' naast Noordikslaan en Kolthofsingel, een tweerichtingsfietspad.
Het college had dit besproken met de rijksoverheid en het provinciebestuur (en er subsidies voor weten te krijgen), maar de raad stemde dit plan weg, net als andere plannen. Tot de vierde variant, dat weinig om het lijf had, in stemming kwam. Het werd zowaar met 23-10 aangenomen. Wat dit aangenomen plan behelst? In de woorden van het college: 'Helemaal nietsdoen.'

Geen rol college meer
Na de stemming zei burgemeester Gerritsen, voor wie in Almelo elke dag weer een wereld opengaat, dat de conclusie moet zijn dat de rol van het college op dit dossier uitgespeeld is en dat de gemeenteraad als die nog wat wil zelf met een initiatiefvoorstel moet komen.