Afbeelding
Foto:

Almelo draait bij en kan zomaar aandeelhouder Twence blijven

Almelo - De gemeente Almelo overweegt formeel nog altijd uit het afvalverbrandings- en energieopwekkingsbedrijf Twence te treden, maar maakt dezer dagen wél een voorbehoud: uittreden tenzij het aantrekkelijker is de aandelen in het concern te behouden, waar naar verluidt steeds meer argumenten voor zouden zijn. Dit betekent dat het gemeentebestuur van Almelo erover denkt op zijn schreden terug te keren, zij het omzichtig, want twee jaar geleden verstrekte de gemeenteraad bij motie de opdracht diepgravend te onderzoeken hoe het belang in Twence te gelde kon worden gemaakt.

Aan de orde is of de Twentse gemeenten het (collectief) aandeelhouderschap gaan continueren of dat ze het bedrijf op de markt brengen om te trachten het te verkopen. Twence is destijds opgericht door de gemeenten omdat de markt de verbranding van afval niet aanbood, maar dat ligt nu dus anders. Het bedrijf zou op de markt tenminste vierhonderd miljoen opbrengen, al is nooit duidelijk gemaakt waarop bedragen van deze omvang zijn gebaseerd. En in het openbaar spreken de gemeenten daar niet over. Een groot concern als Remondis zou belangstelling hebben, maar ook mastodonten in Aziatische landen. Het blijft afval, zij het als grondstof, onder meer voor groene energie, en het is in zekeren zin wat de gek ervoor geeft.

Principiële keuze

Dit vraagt om een principiële keuze van de individuele gemeenten als aandeelhouders. Het college van Rijssen-Holten, eerder ook fanatiek voor de verkoop, wil nu juist de aandelen behouden en voert daarvoor onder meer aan dat het jaarlijks dividend aanlokkelijk is nu er niet elk jaar acht miljoen uit de winst van Twence voor regionale projecten (Agenda van Twente) meer wordt uitgetrokken. Rijssen-Holten kiest temeer voor continuering van het aandeelhouderschap vanwege afvalbeheer en duurzaamheid, laat het college weten. Verkoop van aandelen levert naar verwachting niet meer rendement dan continuering van het aandeelhouderschap.

Reëel bod

De veertien Twentse gemeenten die eigenaar zijn van Twence komen 20 april bijeen om over het aandeelhouderschap in Twence Holding BV te spreken. Het college van Almelo zal dus indachtig eerdere uitspraken van de raad voor verkoop bepleiten, maar daar fris van de lever van af te wijken als dat nodig wordt geacht, bijvoorbeeld als er geen reëel bod ter tafel ligt en het financieel en maatschappelijk beter is het bedrijf in overheidshanden te houden.

Stadt Münster

Ool zal Almelo bij monde van wethouder Langius tegen toetreding van Stadt Münster zijn voor minimaal een periode van tien jaar zolang er nog geen overeenstemming is bereikt over de condities of mogelijkheden van uittreding. Dat vindt ook de gemeente Rijssen-Holten die een 'verwatering' van het dividend voorziet als Stadt Münster aandeelhouder wordt, plus nadelig effect hebben op zeggenschap en duurzaamheidsdoelen. Vooral regiovoorzitter Van Veldhuizen vindt aansluiting van Stadt Münster een goed plan, mogelijk zelfs meer gemeenten in de Duitse grensstreek.

Afstemming regio

Het college van burgemeester en wethouders der gemeente Almelo maakt zich, blijkt uit informatie aan de gemeenteraad, hard voor regionale afstemming als er tijdens de aandeelhoudersvergadering 20 april sterk uiteenlopende uitkomsten zijn of slechts een zeer kleine meerderheid van de gemeenten voor een bepaald scenario, voordat een definitief besluit wordt genomen over de toekomst van het afvalverwerkings- en energieopwekkingsbedrijf en de effecten op de samenleving én de gemeentelijke begrotingen.