Afbeelding
Foto:

Natuurexcursie van IVN in vernieuwd landschap Ypelo

Almelo/Ypelo - Uitgaande van het IVN vindt zondag een excursie plaats naar het waterwingebied Rectum-Ypelo en het natuurgebied Dakhorst. Bij de keuze voor Ypelo, een agrarisch gebied tussen Almelo en Wierden, als nieuw waterwingebied werd besloten de gelegenheid te baat te nemen ook voor nieuwe natuur te zorgen in het oeroude landschap.

Hiertoe werkten het waterwinbedrijf Vitens en het waterschap (toen nog) Regge en Dinkel nauw samen, met steun van de provincie Overijssel en natuur- en milieuorganisaties. Een extra dimensie was de aanleg van de Doorbraak, een brede beek voor de regulering van waterlopen. Eind vorig jaar werd de nieuw gegraven beek tussen de Loolee bij Almelo en de Eksosche Aa bij Ypelo officieel geopend en bezegeld met de onthulling van een kunstwerk in de openbare ruimte.

Waterrijke dreven

Bij Ypelo, waar beide projecten bij elkaar komen, heeft zich nu al een boeiende natuur ontwikkeld. Hoe snel planten en dieren dit waterrijke gebied ontdekt hebben, kunnen deelnemers komende zondag zelf vaststellen tijdens de wandeling (vertrek 8.30 uur bij Het Sportpark aan de Sluiskade Noord te Almelo) onder begeleiding van een enthousiaste natuurgids. Er is kans, aldus het IVN, op het zien van ijsvogels, eenden, ganzen, weidevogels, reigers en een waarachtige rijkdom aan voorjaarsplanten.

Opgave vooraf bij Henri Jansen: 0546-870586