Afbeelding
Foto:

Snel helderheid Twenthe Centrum na beslaglegging

ALMELO - Naar het zich laat aanzien ontstaat volgende week, in elk geval deze maand, duidelijkheid over de financiƫle vete tussen eigenaar/exploitant Snippe en participant/financier De Jong van het Twenthe Centrum in Almelo. Het luxe bedrijfsverzamelgebouw tussen het centraal station en het nieuwe stadhuis is inzet van een kort geding.

Naar verwachting zal een dezer dagen door de rechtbank vonnis worden gewezen, waarna voor alle betrokkenen, incluis de gemeente Almelo (het gaat om een monument) helder is wat er moet gebeuren. De beheersmaatschappij De Jong legde voor 3,5 miljoen euro beslag op het onroerend goed, omdat Snippe zijn afbetalingsverplichtingen zou verzaken en het gebouw wil verkopen. Snippe stelt dat de huurbaten tegenvallen, doordat een aantal grootafnemers van vierkante meters afhaakte. Hij meent dat hij na de verhuur van ruimtes in het Twenthe Centrum te ingewikkeld is om aan zijn financiƫle verplichtingen kan voldoen.

Verkoop oplossing
Om die reden wil de projectontwikkelaar het Twenthe Centrum, waarin het ROC van Twente enige jaren was gevestigd, op de markt van gerestaureerd historisch onroerend (erf)goed verkopen. De beslaglegging maakt de volgens hem dringend noodzakelijke verkoop nodeloos ingewikkeld en wellicht onmogelijk. Daar is De Jong het weer mee oneens, want die wil verhuur van ruimte continueren en aflossing aan hem uit de daaruit voortvloeiende huurpenningen.

Oude Stoomspinnerij
De gemeente Almelo, die nog een deel van het complex huurt ten behoeve van Werkplein, volgt de ontwikkelingen nauwgezet, overigens niet alleen als huurder, ook als hoeder van een erkend monument. De voormalige Stoomspinnerij Twenthe, daterend van 1916 naar een ontwerp van de Enschedese architect Beltman, is een rijksmonument. De drastische verbouwing in opdracht van Snippe liet van de circa twaalfduizend vierkante meter omspannende binnenruimte weinig in originele staat, maar aan het kenmerkende exterieur met de markante toren veranderde weinig tot niets.