Afbeelding
Foto: Marinus Blaak

Eugene van Mierlo Almelo niet naar Tweede Kamer

Almelo– De droom van het Almelose raadslid Eugene van Mierlo van het CDA om te worden afgevaardigd naar de Tweede Kamer komt (nog) niet uit. De hoop van de beroepsbrandweerman was als nummer 34 op de lijst gevestigd op voldoende voorkeurstemmen. Dat zouden er 17600 moeten zijn, hetgeen te hoog bleek te zijn gegrepen Dat lukte dus niet, zo bleek bij het tellen der stemmen voor elke kandidaat.

Wel met voorkeurstemmen in de nieuwe fractie van het CDA gekozen werd de Overijsselse melkveehouder Von Martels, die campagne voerde met de leus 'Meer boerenverstand in de Tweede Kamer'. De 'boer' uit Dalfsen kreeg zo'n negentienduizend voorkeurstemmen, ruim meer dan de benodigde 17.600 stemmen om op eigen kracht in het nationale parlement te komen.

Drie met voorkeursstem
Naast de agrarisch ondernemer uit het Vechtdal zijn naar vandaag duidelijk werd woensdag drie vrouwen met voorkeurstemmen gekozen, onder wie minister Ploumen van de PvdA, wier tiende plek onvoldoende was voor rechtstreekse verkiezing. In de nieuwe en vergrote fractie van GroenLinks zijn de vrouwelijke kandidaten Diks en Westerveld via voorkeurstemmen gekozen.

Omtzigt
Opvallend was tevens dat het hokje van CDA-kandidaat Omtzigt op de stemformulieren meer dan negentigduizend rood werd gekleurd. Hij had die stemmen overigens dit keer, in tegenstelling tot vier jaar geleden, niet nodig, want stond nummer vier op de lijst der christendemocraten. Wel zal het de in Enschede woonachtige Omtzigt helpen om bij de vorming van een kabinet recht te laten gelden op een ministerschap dan wel een staatssecretariaat; het maakt zijn positie sterker.