Afbeelding
Foto:

Toegang tot mediwiet Twente: initiatief Social Club in Almelo

Almelo – Er is in Almelo een initiatief genomen om het gebruik van wiet beschikbaar te krijgen voor medicinaal gebruik. Bij cannabis wordt direct gedacht aan recreatief gebruik. De vraag naar cannabis-extracten voor medicinaal gebruik neemt echter toe. De brede werking van deze producten is een uitkomst voor mensen die via de 'normale' medicijnen onvoldoende soelaas vinden. Ook wil men soms graag zware medicijnen vermijden vanwege ervaren of gevreesde bijwerkingen.

Een knelpunt is de verkrijgbaarheid van de zogenoemde mediwiet. Er is wel medicinale wiet te verkrijgen via de apotheken, maar de voorschriften zijn nogal restrictief en artsen zijn, hoewel vaak niet afwijzend, voorzichtig omdat zij van dit product te weinig kennis hebben. Bovendien wordt het door zorgverzekeraars niet meer vergoed.

Behoefte blijkt groot
Sedert vorig jaar zijn er, met als eerste initiatief in Leeuwarden, meerdere Social Clubs ontstaan. Inmiddels functioneren er zulke informatiecentra in Leeuwarden, Groningen, Zwolle en Amsterdam. Dankzij initiatiefnemers in Almelo komt deze informatiemogelijkheid dit voorjaar ook naar Twente. Voor de gehele regio is deze voorziening een noviteit en de Social Club in Almelo zal naar verwachting in een behoefte voorzien. In veel gemeenten, waaronder recent Hof van Twente, kwam dit recent nog aan de orde, overigens in relatie tot de kweek voor eigen behoefte, wat overigens volgens de wet in Nederland nog niet is toegestaan.

In de bibliotheek
Maandelijks zal er, zo is de bedoeling, een inloopmiddag zijn waar informatie verkregen kan worden. Dat gebeurt in de bibliotheek van de stad aan het Baken in de binnenstad nabij het trein- en busstation Almelo Centraal en met een parkeergarage aan de overkant

Legaliteit
Er is daar informatie over het product, over het gebruik en over de mogelijkheid wiet-olie langs legale weg te verwerven. Dit legaal verwerven is van groot belang. Bekend is dat er wiet-olie, die niet of veel te weinig werkt, tegen stevige prijzen en langs vele duistere omwegen wordt verkocht aan mensen die het product beschouwen als hun redmiddel, maar die inferieure kwaliteit krijgen, waarmee meer kwaad dan goed brengt.

Betere wegen open
Voor deelnemers aan de Social Clubs staan betere wegen open. Een goed product dat tegen een voor iedereen bereikbare prijs kan worden geleverd. De Stichting Suver Nuver, waarbij de Social Clubs zijn aangesloten, past een draagkracht-principe toe.

Individuele adviezen
Er start nu dus een Social Club in Twente. Het idee is dat deze voorziening in een nadrukkelijke behoeft voorziet. De inloopmiddagen vinden eens per maand plaats, met een spreekuur voor individuele adviezen. Daar kunnen belangstellenden lid worden van de Social Club.

Toegang tot weg-forum
Op basis van dat lidmaatschap krijgt iemand toegang tot het web-forum en de bestelsite van de Social Club. Voor de inschrijving als lid moet iemand wel een legitimatiebewijs tonen. Ieder nieuw lid kan een gratis proefzending ontvangen. de opzet is dat de Social Club ook een functie krijgt ter uitwisseling van ideeën kennis.

Uitwisseling ervaringen
Op de maandelijkse inloopmiddagen in Almelo kunnen ervaringen worden uitgewisseld. Op 1 april (geen grap) om 14.00 uur gaat in de bibliotheek de eerste Social Club-meeting in Almelo van start. Daarna zal er op elke eerste zaterdag van de maand van 14.00 uur tot 16.30 uur zo'n inloop zijn. Ook deze vinden plaats in de Bibliotheek, op de vierde verdieping.