Afbeelding
Foto:

Almelo Schoon op Opschoondag

TWENTE - Zaterdag 25 maart is de actiedag Heel Almelo Schoon. Doel is om voor één dag de schoonste gemeente van Nederland te zijn. Samen met de inwoners maken Twente Milieu en de gemeente van 10.00 tot 12.00 uur de hele stad schoon. De actie start vanaf 8 locaties verspreid door de stad. Van Schelfhorst tot Windmolenbroek en van Aadorp tot Bornerbroek.

De Opschoondag is in het leven geroepen om zoveel mogelijk mensen in ieder geval na te laten denken over hun rol in de aanwezigheid van zwerfafval. Een gemeente kan immers nog zoveel prullenbakken plaatsen, als iemand te lui is om een leeg blikje er in te gooien komen we nog nergens. En op dit vlak blijkt het aloude spreekwoord van toepassing: "jong geleerd is oud gedaan." Zowel in positieve als negatieve zin. De actie is er dan ook zeker op gericht om schoolklassen afval op te laten ruimen. Menig route tussen de school en supermarkt ligt vaak bezaaid met lege blikjes, zakjes en andere rommel.

Lokale acties
Er worden ook in Twente diverse activiteiten gehouden rondom de Opschoondag. Zo organiseert de 8-jarige Sam Mollink in De Lutte de actie Sam-En-Schoon. Hij is momenteel nog in gesprek met de gemeente Losser om hiervoor wat steun te krijgen in de vorm van prikstokken, afvalzakken en andere opruim-hulpmiddelen. Het Dorpsbelangen van De Lutte heeft inmiddels ook al haar steun toegezegd en er zijn al diverse aanmeldingen binnengekomen van Lutternaren die wel een middag mee willen komen prikken. Sam zelf hoopt dat de actie dan ook andere inwoners zal inspireren om in ieder geval hun deel van het dorp actiever schoon te houden. Het stimuleren van een goed gevoel bij opruimen is een belangrijk aspect volgens gedragsdeskundige Kevin de Goede.