Afbeelding
Foto:

Almelo breekt in 'goed overleg' over Stadhuisplein

ALMELO - De gemeente Almelo neemt afscheid van autohandelaar/ondernemer Lenferink voor de aankoop en verbouwing van het voormalige gemeentehuis aan Het Baken.

Lenferink zou met zijn investeringsvehikel Europrojekten de stichting financieren die het monumentale stadhuis wil behouden en ook plannen heeft ter herbestemming. Er zou de ondernemer geen financiële genoegdoening zijn toegezegd. De gemeenteraad komt er nog over te spreken.

Goed overleg
De gemeente Almelo laat weten met 'de heer Lenferink van Europrojekten Nederland Holding BV in goed overleg te hebben besloten om uit elkaar te gaan'. Vervolgens: 'Beide partijen waarderen het gegeven dat zij op deze manier afscheid van elkaar kunnen nemen met betrekking tot het oude stadhuis.

Twijfels
Vooral de raadsfractie van de VVD in de gemeenteraad van Almelo uitte van meet af aan stevige twijfels over de manier van het zaken doen van en met Lenferink vanwege diens naam zonder faam, zijn manier van handelen, de zogenoemde wurgcontracten en de verhalen over en de onderzoeken naar de betrokkenheid van de ondernemer Lenferink bij drugshandel/witwaspraktijken.

Driehoek zegt nee
Overleg met politie en justitie binnen de zogenoemde Driehoek leidde tot de aanbeveling aan het Almelose gemeentebestuur géén zaken te doen met de ondernemer in kwestie. Hiertoe heeft het college van burgemeester en wethouders nu besloten en Lenferink zou het daar volgens het college nadrukkelijk mee eens zijn geweest.
Het gemeentebestuur van Almelo zal zich nu gaan beraden over de toekomst van het oude stadhuis van architect Oud. Het college van burgemeester en wethouders zegt daartoe in gesprek te gaan met de gemeenteraad, die zich in meerderheid uitsprak voor het behoud van de laatste schepping van de faamrijke architect. De fractie van de VVD in Almelo was van meet af aan pertinent tegen het behoud en leidde de lobby voor afbraak omdat het een lelijk gebouw zou zijn en bovendien een mooie en binnenstedelijk gelegen locatie voor grondgebonden woningen.