Cameratoezicht in strijd tegen agressie
Cameratoezicht in strijd tegen agressie Foto:

Cameratoezicht nu permanent op zaterdagavond

ALMELO - De gemeente Almelo zal de beveiligingscamera's in de binnenstad nu permanent gebruiken tijdens uitgaansavonden. In het belang van veiligheid en openbare orde worden deze vanaf nu ieder weekend gebruikt in het horecagebied, zo laat politiechef Jos Westerveld van het basisteam Twente Noord weten. Afgelopen weekend waren de camera's voor het eerst operationeel op de zaterdagavond

Het inzetten van de camera's is al enige tijd een wens van de gemeente. Hoewel er al jaren zo'n twintig camera's hangen in de binnenstad werden deze tot nu toe nog weinig gebruikt. Alleen bij grotere evenementen.

Strenge eisen
Het inzetten van beveiligingscamera's mag namelijk niet zomaar; hiervoor moet de beherende organisatie voldoen aan een pakket van eisen om de privacy van passanten te waarborgen. De gemeente heeft inmiddels de benodigde aspecten afgedekt. De camera's staan op het Amaliaplein en in de Grotestraat, de aanlooproute naar het centrum

Live meekijken
Op de zaterdagavond kijken medewerkers van de politie en het Stadstoezicht live mee naar de beelden. Bij een incident kunnen zij dan snel ingrijpen. Uit onderzoek van de politie bleek namelijk dat er geregeld incidenten zijn in het uitgaansgebied, met name in de avond en nacht van zaterdag op zondag. Uiteenlopend ver simpele vernielingen tot grotere vechtpartijen. Dit moet maar eens afgelopen zijn, ao hoopt ook burgemeester Arjen Gerritsen.

Privacy
De camera's staan alleen gericht op de openbare ruimte en kijken verder niet naar binnen bij omwonenden of bedrijven. De beelden worden 28 dagen bewaard, daarna worden deze verwijderd. Dit moet de privacy van passanten en omwonenden garanderen. Er zijn ook technische aspecten waardoor binnenkijken hoe dan ook niet mogelijk zou zijn.

Minder agressie
Cameratoezicht helpt niet alleen bij het pakken van daders gedurende de uitgaansavond en nacht, maar er moet vooral ook een deëscalerende werking uit gaan van de inzet. Stappers die weten dat ze in de gaten gehouden worden zullen hopelijk minder snel overgaan tot agressie richting andere stappers, horecapersoneel of de politie.