Afbeelding
Foto:

Vliegende start voor
gitaarbouwer Almelo

ALMELO - Wat hij vooral niet wilde, was voortborduren op bestaande modellen. Arjan Lensen wilde per se zijn eigen gitaar bouwen, maar dan wel met een geheel eigen gezicht. "Mijn stelregel was dat ik een gitaar wilde maken die ik zelf ook te gek vind. Er vanuit gaande dat er dan altijd wel gitaristen zijn die dat dan ook vinden."

Voor Lensen - geboren en getogen in Westerhaar, maar tegenwoordig woonachtig in Almelo - ging een langgekoesterde droom in vervulling toen hij vorig jaar als gitaarbouwer aan de slag ging. Hij beleefde vervolgens een vliegende start. Intussen spelen namelijk onder anderen de gitaristen van rocksensatie Bökkers op een onvervalste Lensen en ook de Amerikaanse snarenvirtuoos Dudley Taft.

Juiste snaar
Hij heeft dus duidelijk de juiste snaar weten te raken. "Ik liep al langere tijd rond met het idee om mijn eigen gitaar te gaan maken. Vorig jaar hakte ik de knoop door. Intussen heb ik er zeven gebouwd en ligt er nog een zestal bestellingen op de plank."
Waarbij vooral het eigenzinnige model opvalt. "Ik put wel degelijk uit een decennia oude gitaartraditie. Ik bedoel: het heeft weinig zin om een auto met een vijfde wiel uit te vinden. Maar tegelijk heb ik er heel bewust voor gekozen niet voort te borduren op bestaande gitaren als stratocaster en telecaster. Ik wilde per se met iets nieuws komen."
Vooral de opvallende headstock - de 'kop' van de gitaar - springt in het oog. "Dat was een ingeving. Al piekerend kreeg ik 's nachts om drieën een ingeving, die uiteindelijk de basis vormde voor het uiteindelijke ontwerp."

Internationaal succes
De eerste Lensen is intussen zelfs de oceaan over. "Dudley Taft is een grote naam in de blues-scene. Ik ken hem al een tijdje en toen ik hem liet weten dat ik een gitaar had gebouwd, reageerde hij wat lacherig. Maar nadat hij erop had gespeeld, zei hij dat ik hem aangenaam had verrast. Vertelde dat hij gitaarbouwers normaal gesproken vaak op tactische wijze moet vertellen dat een instrument toch niet helemaal geschikt voor hem is. Maar hij heeft er nu meteen een besteld. Terwijl hij vanwege zijn status iemand is die van alle kanten gratis instrumenten aangeboden krijgt. Een groter compliment kun je een beginnend gitaarbouwer eigenlijk niet maken…"