Afbeelding
Foto:

Tips voor wonen met dementie

TWENTE - Twentse ouderen wonen steeds langer zelfstandig. Zij komen minder snel in aanmerking voor een woonzorgcomplex, waardoor ook dementerenden nog vaak zelfstandig wonen. Hoe zorg je er voor dat iemand met dementie veilig en comfortabel kan wonen?

In het kader van het Twentse project Lang Zult U Wonen geeft ergotherapeut Nienke praktische adviezen. Deze zijn onder meer te bekijken op de website www.langzultuwonen.nl Voor dementerende is het aanhouden van een goede routine belangrijk om de dag door te komen. Mantelzorgers en zorgverleners kunnen met relatief kleine aanpassingen al veel doen om het wonen en de dag door komen makkelijker te maken. Sommige zaken liggen voor de hand. Zo kan een mantelzorger de avond ervoor al kleding klaarleggen die de bewoner de volgende dag aan zal trekken. Door lagen die eerst aangetrokken worden bovenop te leggen zoals ondergoed gaat het aankleden ineens een stuk efficiƫnter.

Labels op sleutel
Andere tips zijn van het soort 'je moet er maar aan denken'. Zo hebben dementerenden vaak moeite om sleutels van elkaar te onderscheiden. Om dit makkelijker te maken kunnen de sloten en bijbehorende sleutels voorzien worden van gekleurde labels. Zo is het makkelijker om de sleutel van de voordeur te vinden wanneer men alleen een gele sleutel bij een geel slot hoeft te vinden. Een kleine sleutelbos zonder overbodige sleutels helpt ook.
Ook het fysiek en in tijd afbakenen van een taak zorgt voor een goed verloop. Zo kan men bij tuinwerk een lintje spannen waarbinnen dan gewerkt wordt. Een timer van een half uur zorgt dat men niet in een cyclus terecht komt of het overzicht in de tijd kwijt raakt. Kijk voor deze en andere tips op
www.langzultuwonen.nl