Afbeelding
Foto: Paul Hoes

Beklemmende monoloog: de verloedering van de rechtstaat

Nieuwe solo van Helmert Woudenberg in Theater Hof 88. Helmert Woudenberg maakte de afgelopen jaren een aantal grootse solvoorstellingen waarin hij bekende historische figuren tot leven wekte, onder wie Jezus van Nazareth, Pim Fortuyn, Hatty Waterman en vorig jaar nog Sicco Mansholt. Hij speelde van 'Mansholt' onder meer een reeks voorstellingen 'op de boer' in Diepenheim. Ook verbeelde hij met slechts zijn stem en zijn mimiek als theatrale instrumenten zowel De Hemel als De Hel. En nu is de Rechtstaat aan de beurt in de nieuwe soloproductie 'Het Vierde Gezicht'.

Woudenberg deed in 1969 eindexamen aan de Amsterdamse Toneelschool. Na twee seizoenen als acteur werkzaam te zijn bij Toneelgroep Centrum was hij één van de oprichters en leden van Het Werkteater, dat nationaal en internationaal in de jaren zeventig en tachtig opgang maakte. Vijftien jaar lang was hij aan deze groep verbonden. Samen met Gees Linnebank werkte Woudenberg daarna vier jaar lang als artistiek leider van Toneelgroep Theater in Arnhem. Momenteel is hij freelance acteur, regisseur en docent en trainer.
Woudenberg werkt met een zelf ontwikkelde spelmethode, die gebaseerd is op de samenhang van de vier oerelementen Vuur, Water, Lucht & Aarde, een methode voor improviserend acteren in de praktijk. Hij schrijft, acteert en regisseert al zijn solo's zelf. Hij een gezichtsbepalende acteur die tot op de dag van vandaag geëngageerd en gedreven theater maakt.
'Het Vierde Gezicht' is het verhaal van een advocaat die getuige is geweest van een 'ongeval' waarbij een cliënt om het leven kwam. Een klokkenluider, die op het punt stond naar buiten te treden met onthullingen over een schimmig zaakje in de haven. Had de advocaat de moord op de een of andere manier kunnen voorkomen? En heeft hij misschien meer met de moord te maken dan in eerste instantie het geval lijkt? Frans Strijards schreef een onthutsende monoloog, geïnspireerd op een aantal zaken dat de afgelopen jaren het nieuws haalde, waarin boven- en onderwereld naadloos in elkaar overlopen. Het recht, dat ondubbelzinnig zou moeten zijn, lijkt verworden tot een labyrint, waarvan ook de hoofdpersoon de uitgang niet meer kan vinden. Koortsachtig legt de advocaat een getuigenis af over het gebeurde. Maar zijn woorden lijken vooral een verweer tegen het besef dat zijn werkzaamheden een betekenisloos ritueel zijn geworden.
Met de productie 'Het Vierde Gezicht' komt Woudenberg zaterdag naar Theater Hof 88 in Almelo, vanaf 20.15. Voor wie verhinderd is en toch intrinsiek benieuwd: zaterdag 1 april 'staat' de voorstelling in Concordia te Enschede.