Kia Rio groeit
mee met de tijd

De Kia Rio was vlak na de eeuwwisseling één van de eerste auto's, die ik mocht meenemen voor een autotest. Ik herinner me de ervaring nog als de dag van gisteren. De wagen was ondanks de lage prijs en het ietwat sobere interieur een meevaller en omdat deze auto ook voor mensen met een kleinere beurs bereikbaar was, prees ik hem aan. Ik heb altijd een zwak voor de Rio gehouden en was dan ook enthousiast toen dealer Van Mossel mij aanbood een testrit te maken met de vierde generatie van dit model.

Nog geen dag was de nieuwe Kia Rio gearriveerd bij Van Mossel aan de Holtersweg in Hengelo of ik mocht er mee op pad. Natuurlijk nam ik eerst alle tijd om de Kia Rio te bewonderen. Het eerste dat opvalt is het sportieve uiterlijk. Dat komt doordat de auto laag op de weg ligt, een coupéachtig silhouet heeft en op de zijkanten een dynamische, v-vormige lijn heeft. Daardoor lijkt de Rio naar voren te schieten – zelfs als hij stilstaat.
Het geeft aan dat sinds de introductie van de eerste Kia Rio er veel is veranderd. De kritische Europese autokoper kijkt niet alleen meer naar de aanschafwaarde. Veel belangrijker is wat de dagelijkse kosten zijn en daarnaast zijn uiterlijk, betrouwbaarheid en functionaliteit belangrijke voorwaarden waaraan een auto moet voldoen. Dat heeft men bij Kia goed begrepen. In vergelijking met de vorige Rio is de auto langer, lager en breder geworden. Met die buitenmaten is de Rio nu de langste auto in zijn segment (de hoogte en breedte zijn gemiddeld) en hierdoor is er dus veel beenruimte voor de passagiers achterin. Hij is er alleen als vijfdeurs. Dankzij gebruik van moderne staalsoorten is de nieuwe Rio gemiddeld 17 kg lichter dan de oude. Vanuit de berijder bezien, betekent dit een prima ruimte voorin, maar ook de passagiers op de achterbank kunnen royaal zitten. Prettig is de royale bagageruimte van 325 liter, een van de ruimste in het segment. De dubbele laadvloer biedt extra mogelijkheden. De gebruikte materialen en de afwerkingskwaliteit zijn prima. Neem het dashboard. Het design is sportief en modern, ook van binnen. De middenconsole is afgewerkt met pianolak en mat-chroom en de ventilatorroosters zijn strak gevormd.