Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

ChristenUnie: rentetarieven
te hoog van Stadsbank

De ChristenUnie (CU) Rijssen-Holten heeft grote bedenkingen bij de rentetarieven van de Stadsbank Oost Nederland (SON). Volgens CU-raadslid Willemien Riezebos zijn er ook in Rijssen-Holten personen en gezinnen die schulden hebben.

Voor hen neemt de gemeente deel in SON. Maar in veel gevallen staat het hebben van schulden niet op zichzelf, maar spelen andere problemen mede een rol. "Het is van groot belang dat mensen met schulden geholpen worden hun financiƫn weer op orde te krijgen. Een sociale lening om de schulden met een vast maandbedrag af te kunnen lossen kan het begin zijn van het traject naar een oplossing. Bij een lening van een sociale kredietbank hoort naar onze mening een sociaal rentetarief. In elk geval zou er geen boeterente mogen worden berekend als er sprake is van versneld aflossen.

Jaarrente
De effectieve jaarrente tarieven die de SON hanteert variƫren van 11,4 tot 6,9 procent. Naar onze mening is dat nauwelijks meer een sociale lening te noemen. Gemeentes kunnen tegenwoordig zelf tegen een zeer lage rente leningen aangaan. Ook mensen die aankloppen bij een gemeentelijke kredietbank zouden daarvan moeten kunnen profiteren.
Te hoog?
De CU wil nu weten of burgemeester en wethouders ook van mening zijn dat de rente voor een sociale lening te hoog is. Verder willen ze weten wat B en W eraan gaan doen om de SON te bewegen de rentetarieven te verlagen?

Boete
De CU wijst erop dat deze vraag ook al door andere gemeenten aan Stadsbank Oost Nederland gesteld. "Gemeenten kunnen nu goedkoop geld lenen. Wij zijn van mening dat ook kwetsbare burgers met schulden hiervan zouden moeten mee profiteren. Ook daarvan willen we graag weten hoe het college daar over denkt." Ook boeterentes vindt de CU in dit geval niet passend.