Afbeelding
Foto: Tabitha Sijnja

Groenten en fruit maken gelukkiger

Dat fruit en groenten gezond voor ons zijn. Daar twijfelt niemand aan. Maar nu hebben Britse en Australische onderzoekers ontdekt dat het ons ook gelukkiger maakt.

Voor de gemiddelde Nederlander blijkt het lastig om dagelijks die twee stuks fruit en 250 gram groenten, de norm van het Voedingscentrum, te eten. Het is echter niet alleen voor je lichamelijke gezondheid. Ook je geestelijke gezondheid vaart er wel bij. Het maakt ons namelijk gelukkiger. Wie eerst bijna geen fruit en groente at en dan overgaat op zo'n acht porties per dag, voelt zich binnen twee jaar gelukkiger. De Britse en Australische wetenschappers denken dat het te maken heeft met het antioxidantengehalte in ons lichaam. Optimistische mensen hebben namelijk meer carotenoïden in hun lijf. En dat haalt het lichaam uit, juist, planten. Dus, neem vooral een bekertje snoeptomaatjes en een zak appels mee de volgende keer dat je boodschappen gaat doen.

Maak je menu groener

Hoe kun je ervoor zorgen dat je toch voldoende groente eet? Als je bedenkt wat je wilt eten vanavond, denk je vaak het eerste aan iets met pasta, aardappelen, rijst, vlees of vis. Niet aan groente. Waarom niet denken vanuit bijvoorbeeld broccoli, bloemkool, courgette of kool? Probeer het eens. Bedenk eerst in welke groente je zin hebt en kijk dan wat je erbij eet.

Anders eten

Het nieuwe jaar is een prachtig moment om eens goed te kijken naar wat je eet. En dat gaat niet alleen over meer fruit en groente. Bepaalde producten kun je vervangen door een gezonde variant. Ontbijt je altijd met een boterham? Varieer eens met havermoutpap of een kommetje yoghurt met fruit en noten. Kies als lunch eens voor een lekkere maaltijdsalade met avocado en kip of pasta met groenten. Een mueslireep of ontbijtkoek als tussendoortje? Prima voor een keer. Maar dit zijn wel heel veel verborgen suikers. Waarom niet een mueslireep zelf maken met honing en banaan? Op internet vind je genoeg inspiratie en recepten.