Wanneer beweeg je voldoende?

Bewegen is gezond en houdt je fit. De norm is 30 minuten per dag. Maar wanneer beweeg je voldoende? En wanneer kun je zeggen dat je fit bent? Is een wandeling voldoende of moet je flink zweten in de sportschool?

Als je beweegt en je hartslag en ademhaling gaat omhoog, dan telt het mee. Denk aan stevig doorwandelen, iets harder fietsen dan normaal of je huis eens flink schoonmaken. Wil je echt fitter worden? Dan mag het intensiever waarbij je gaat zweten en flink adem moet halen.

Regelmaat

Alle beetjes helpen. Beter is om regelmatig te bewegen dan de hele dag zitten en één uur hardlopen. Als je iets doet moet je het wel minimaal 10 minuten doen. Dan telt het pas mee. Met naar het dorp fietsen, een rondje met de hond, huishoudelijke klussen of in de tuin werken kom je al een heel eind. Zit je de hele dag op kantoor? Juist dan is beweging belangrijk. Ga lunchwandelen. Loop eens langs bij je collega in plaats van te mailen of haal een rondje koffie.

Hoeveel bewegen?

Hoeveel je moet bewegen. Ben je een 55-plusser is de hond uitlaten prima. Maar voor een jongere is dit te weinig. Volwassenen tussen de 20 en 50 jaar moeten minstens 5 dagen in de week een half uur matig intensief bewegen en 3 keer in de week intensiever zoals schaatsen, hardlopen of tennissen. Voor ouderen is de norm zeven dagen in de week bewegen en daarnaast bij voorkeur ook krachtoefeningen.
Bijhouden of jij voldoende beweegt? Doe de beweegtest, deze vind je op www.30minutenbewegen.nl