Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Op de grens van kunst: lezing door Miranda Nieuwenhuis

Naar aanleiding van de tentoonstelling OF BEAUTY AND DOUBT met het werk van Sylvia B. in Rijksmuseum Twenthe vertelt kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis aan de hand van het werk van Sylvia B en dat van andere kunstenaars ( o.a. Damien Hirst, Maurizio Cattelan ) over de manier waarop deze metaforen zich ontwikkelen.

In de afgelopen decennia kenmerkt de ontwikkeling van de hedendaagse kunst zich hoofdzakelijk door een individualistisch eclecticisme.
Terwijl er in de vorige eeuw nog sprake was van hoofdstromingen als het kubisme, abstract-expressionisme, minimalisme en post-modernisme, zien we anno 2016 een enorme diversiteit aan individuele kunstuitingen ontstaan.
Er wordt nu kunst gemaakt die een zo groot mogelijk publiek trekt, en die de beschouwer mee wil voeren naar een andere ervaringswereld. Deze moet nieuw, anders en vooral spectaculair zijn. Overkoepelende thematiek blijft altijd de verhouding tussen mens en zijn omgeving. Kunst draait om de zoektocht naar nieuwe metaforen, en in deze lezing wil ik laten zien dat de grenzen van de kunst steeds verder worden opgerekt.

Donderdag 19 januari, 19.30 uur
Theaterzaal de Evenaar
Toegang € 7,50, bibliotheekleden € 5,00

Afbeelding