Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Van Stationsomgeving tot Waterboulevard

Tentoonstelling over aantrekkelijk en toegankelijk Almelo

In Almelo is flink geïnvesteerd in de toekomst van de stad. De stationsomgeving is toegankelijker, mooier en leefbaarder. Er is rust en kwaliteit gebracht in het kernwinkelgebied in de binnenstad en onderdelen van de Waterboulevard zijn gerealiseerd. De projecten zijn mede mogelijk gemaakt door Europese en regionale bijdragen. Van dinsdag 6 december t/m zaterdag 24 december kunt u de projecten bekijken in beelden van 'voor' en 'na' de uitvoering. Dat kan in de bibliotheek aan Het Baken 3, tijdens openingstijden.

Leefbaarheid en bereikbaarheid zijn belangrijk voor de toekomst van een stad. Want in een aantrekkelijk woon- en werkgebied investeren en vestigen bedrijven zich graag. Dat betekent extra werkgelegenheid voor de stad. In Almelo is tussen 2010 en 2014 een aantal grote projecten gerealiseerd, die de stad aantrekkelijker en toegankelijker hebben gemaakt. De tentoonstelling in de bibliotheek toont die projecten aan de hand van beelden: hoe een gebied eruit zag, hoe eraan gewerkt is en hoe het geworden is.

De stationsomgeving

Rond het station is de toegankelijkheid van voorzieningen, de bereikbaarheid en doorstroming van het verkeer verbeterd. Zo is de fietsenstaling aan de centrumkant van het station overdekt en zijn er 480 extra fietsparkeerplaatsen. Aan de westkant zijn 452 extra fietsparkeerplaatsen. De Twentse Fietssnelweg is aangesloten op het stationsplein en dat plein is opnieuw ingericht.

Kwaliteitsimpuls binnenstad

Leegstand en verrommeling kenmerkte het straatbeeld in het kernwinkelgebied van de binnenstad. Nu is er nieuw straatmeubilair en lichtmasten op de Koornmarkt en in de Grotestraat-winkelgebied. Op de straat is met gietijzeren rondjes met het beeldmerk van Almelo aangegeven, waar uniforme reclameborden, fietsnietjes, afvalbakken en ander straatmeubilair kunnen worden geplaatst. Dat zorgt voor een rustiger straatbeeld. Een mooiere binnenstad trekt tenslotte meer bezoekers.

Waterboulevard

Ook is gewerkt aan het terugbrengen van bevaarbaar water in de binnenstad. Een gedeelte van het gedempte kanaal is weer open gegraven. Er is nu een brug over de Egbert Gorterstraat, zodat hier kano's, roeiboten en sloepen naar de binnenstad kunnen varen. De wegen eromheen zijn opnieuw ingericht. Langs een deel van het kanaal is de looproute opgeknapt. Een nieuw plein bij het nieuwe stadhuis heeft trappen en verlaagde kades aan 't kanaal.
De projecten zijn mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkelingen (EFRO), het Rijk en de provincies Gelderland en Overijssel (GO) en een aantal stedelijke netwerken.