Afbeelding
Foto: Tabitha Sijnja

Floortje Steen uit Almelo wint Young Tailor Talent Trophy

Twents modetalent blinkt uit in creativiteit en vakmanschap. Floortje Steen uit Almelo mag zich twee jaar lang "Young Tailor Talent" van Nederland noemen. Floortje is de glorieuze winnares van zowel de juryprijs als de publieksprijs tijdens de jaarlijkse Modevakdag van de Branchevereniging Mode Ambachten, die op 19 november 2016 in Utrecht werd georganiseerd.

Floortje volgt de opleiding Specialist mode/maatkleding bij ROC van Twente, locatie De Maere in Enschede. Momenteel loopt ze stage bij Reina de Vries van La Reina Design in Enschede.

Young Tailor Talent Trophy

De Young Tailor Talent Trophy" is een tweejaarlijkse competitie voor derde- of vierdejaars modestudenten aan ROC scholen met opleidingsniveau mode 3 en 4. De studenten kunnen aan een breed publiek, dat bestaat uit kleermakers, ontwerpers en modevakschoolhouders, laten zien wat ze creatief en technisch in hun mars hebben.

Thema

Het thema voor dit jaar was: "bloemen en strepen". Voor de te maken outfits is 2 x 2 meter stof beschikbaar gesteld. Alle deelnemers maken van dezelfde twee stoffen een geheel eigen creatie. Floortje: "Toen ik de stoffen voor het eerst zag, vond ik ze een vrij romantische uitstraling hebben. Ik heb geprobeerd ze een wat stoerdere uitstraling mee te geven. Daarom heb ik gekozen voor die kubusvormen, waar ik de gestreepte stof in heb verwerkt. Dat, samen met het lijfje van die barokke stof met bloemmotieven, geeft een mooie spanning aan het geheel."

Juryprijs en Publieksprijs

Alle creaties werden beoordeeld door een vakkundige jury bestaande uit: John Coenen, Trudi de Kreek, Auk Bakker, Willie Molendijk (allen BMA leden) en Carla van de Puttelaar, eindredacteur van het Vakblad Kleur & Stijl. De jury beoordeelde de creaties niet alleen op de originaliteit van het ontwerp maar ook op de vaktechnische uitvoering en de vakjury was diep onder de indruk van de creativiteit en de technische vaardigheid van Floortje en kende haar unaniem de eerste prijs toe. Ook het publiek was, getuige het ovationele applaus, laaiend enthousiast over haar creatie en kende haar de Publieksprijs toe.

Spannend

Floortje: "Ik vond het nog best spannend. Vanuit heel Nederland deden modestudenten mee. De competitie was dus heel groot. De jury was hartstikke streng, maar ze waren blij verrast door mijn ontwerp. Ze vonden vooral dat ik de stof mooi had verwerkt. Met name in de rug, dat is altijd extra lastig om te doen. En het applaus en de prijs van het publiek was natuurlijk ook kicken."