Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Jarenlange zoektocht naar
biologische vader beloond

Het heeft meer dan 10 jaar geduurd maar de zoektocht van de in Almelo geboren André Beltman (67) naar zijn biologische vader bleek uiteindelijk niet tevergeefs.

In 1999 leidde het spoor hem naar Australië waar hij in contact kwam met de weduwe van ene Kiewiet die op dat moment al 22 jaar dood bleek te zijn. 'Ik was zeer welkom en de eerste ontmoeting was hartverwarmend', aldus Beltman, 'en ik heb haar later nog een aantal keren opgezocht'.
DNA onderzoek wees uit dat genoemde Kiewiet zijn biologische bleek te zijn. 'Diens kinderen werkten spontaan mee aan dit onderzoek'. Via hen en hun moeder kreeg Beltman een beeld van zijn echte vader die zijn jeugd had doorgebracht in Almelo, een beeld dat op een later moment aangevuld werd door twee ooms die hij in Almelo had opgespoord. 'Dankzij hen heb ik mijn vader goed leren kennen'. Bijkomend resultaat was dat hij een hele reeks neven en nichten leerde kennen. 'Van het ene op het andere moment maakte ik deel uit van een grote familie'. Beltman werd in 1949 geboren in de toenmalige 1e Sligtestraat in Almelo. De vader bleek spoorloos en achteraf bleek dat niet zo vreemd. 'Hij is eind '49 al naar Australië vertrokken en heeft nooit geweten dat ik bestond'. Het taboe van een buitenechtelijke zwangerschap was in het midden van de vorige eeuw groot. 'Daar werd niet over gesproken want het werd als een schande gezien'. Beltman en zijn moeder woonden vele jaren bij haar ouders die in 1950 naar Zutphen verhuisden. Aanleiding hiervan was de overplaatsing van Opa Beltman die bij het spoor werkte. Kleinzoon André ging later naar de Kweekschool en studeerde ook nog politicologie. Momenteel woont de gepensioneerde leerkracht in Nijeveen in Drente, is getrouwd, heeft 2 kinderen en 5 kleinkinderen. De inspanningen en obstakels die Beltman moest overwinnen tijdens de zoektocht naar zijn biologische vader maar ook de ontdekkingen die hij deed, zijn voor hem aanleiding geweest hierover een boek te schrijven onder de titel 'Gezocht: Een vader'. Vooral ook bedoeld als testament voor zijn (klein)kinderen. 'Zij weten nu alles over de afkomst van hun vader en opa'. Het boek heeft 170 pagina's, kost € 19,50 en is te bestellen bij de erkende vakboekhandel, Bol.com en via
www.boekscout.nl.

Eddy Kolfoort