Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Vakmasters reikt dolende zzp-er helpende hand

Het zijn moeilijke tijden voor heel veel zelfstandigen zonder personeel (zzp) want zij zijn opdrachten kwijtgeraakt of krijgen geen of minder werk. Oorzaak is de in mei van dit jaar van kracht geworden wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties.

Deze wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen en schrijft bijvoorbeeld voor dat elke opdracht een duidelijk begin- en eindpunt moet hebben.
Doel is de positie van de zzp-er te versterken, maar in de praktijk pakt de wet desatreus uit voor velen van hen omdat opdrachtgevers vrezen voor naheffingen en opdrachten intrekken. Dit speelt in Twente ook in de bouwsector, constateerde Vakmasters Twente de eigen uitzendorganisatie van meer dan zeventig aannemersbedrijven in Almelo en omstreken. 'We zien dat uitstekende timmerlieden, metselaars en tegelzetters die geen opdrachten meer krijgen terwijl bouwondernemingen zitten te springen om personeel. Aanleiding voor Vakmasters Twente om onder de naam 'Vakmasters zzp' een eigen uitzendorganisatie voor zzp-ers in de bouw op poten te zetten. 'Met deze dienst gaan we het dilemma dat de nieuwe wet schept, verhelpen', aldus Jeanet Bijker van Vakmasters Twente, 'en we gaan het voor de zzp-er nog aantrekkelijker maken. Na aanmelding neemt 'Vakmasters zzp' de acquisitie over en zoekt een geschikte opdracht. De uitzendorganisatie zorgt voor afdracht van sociale verzekeringen waardoor de risico's bij ongeval of ziekte zijn afgedekt en in de wordt men doorbetaald. Uurlonen zijn conform de cao inclusief pensioenafdracht en arbeidsduurverkorting. De voordelen voor de dolende zzp-er zijn volgens Bijker evident, maar ook voor de aannemers biedt deze constructie grote voordelen. Zij lopen geen risico meer op hoge naheffingen, zijn verzekerd van geroutineerde vakmensen en een betrouwbaar aanspreekadres. Meer info op www.vakmasters.nl/twente.

Eddy Kolfoort