De wagen waarmee het geld van Daarle naar Daarlerveen werd gebracht.
De wagen waarmee het geld van Daarle naar Daarlerveen werd gebracht. Foto: Richard Thannhauser

'De grootste bankroof'

HELLENDOORN - Op 15 november 1944 beroofden acht verzetsmensen uit Twente een filiaal van de Nederlandse bank in Almelo.

Maar liefst 46,1 miljoen gulden (meer dan 20 miljoen euro) werd buitgemaakt: een recordbedrag tot op de dag van vandaag. Door domme pech kon een groot deel van de overvalplegers later gepakt worden en kregen de Duitsers het geroofde geld weer in handen. Het geld werd eerst verstopt in Daarle en later in een hooiberg in Daarlerveen.
Na de overval sliepen de overvallers in het huis van de familie Van de Werfhorst aan de Campbellweg 60 in Nijverdal. De verzetsmensen stierven in de concentratiekampen, slechts een paar overleefden de oorlog. Historische verenigingen en musea uit de gemeenten Almelo, Nijverdal en Hellendoorn, Rijssen, Tubbergen, Twenterand en Wierden werken samen om het verhaal compleet te maken. 'Natuurlijk kunnen we veel informatie uit onze archieven halen, maar we weten zeker dat er meer te vertellen is. Heeft iemand nog foto's of dagboeken uit die tijd? Zijn er mensen die zich nog iets herinneren van mensen die er bij betrokken waren of ons iets kunnen vertellen over de roof? We doen bij deze een oproep aan iedereen die ons op wat voor manier dan ook kan helpen. Op deze manier kunnen we de al bestaande expositie aanvullen en in Almelo een grote expositie inrichten.'
Heeft u informatie? Neem dan contact op met de secretaris van de Historische Kring Johan Alferink (0548-614501) of per email via info@hkhn.nl. Men kan ook contact opnemen met Gerrit Wermink, vrijwilliger bij het Memorymuseum via info@memorymuseum.nl
De al bestaande expositie in het Memorymuseum is een onderdeel van een grotere productie over de grootste bankroof aller tijden: exposities in alle deelnemende gemeenten in het voorjaar 2017, een theatervoorstelling op locatie in september 2017, een pop-upmuseum en een speelfilm die in 2019 uitkomt: 75 jaar na de bankroof.
De Historische Kring en het Memorymuseum zijn op zoek naar persoonlijke verhalen over de grootste bankroof die ooit in Nederland gepleegd is. 'Naast aanknopingspunten voor deze verzetsdaad uit 1944 zijn we vooral benieuwd naar de achtergronden van mensen die hierbij betrokken waren. Wie waren zij en wie waren de mensen om hen heen? Waarom werden zij benaderd voor deze gevaarlijke klus? Maar bijvoorbeeld ook: waren er andere mensen uit onze gemeente op één of andere manier betrokken bij de bankroof?