Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Karpers in Leemslagenplas

Steeds meer sportvissers zijn helemaal gek van karpervissen maar de mogelijkheid daartoe ontbrteekt in de directe omgeving van Almelo. De broers Niemeijer willen dat veranderen en zien kansen deze populaire sport mogelijk te maken in de Leemslagenplas.

Zij hebben hiervoor een verzoek ingediend bij het college van burgemeester en wethouders, dat hierop positief gereageerd heeft. Het college heeft de initiatiefnemers uitgenodigd het bedrijfsplan verder uit te werken waarna op korte termijn besluitvorming valt te verwachten.
Het plan voorziet in de aanleg van visstekken en de bouw van een accommodatie van waaruit de visstekken verhuurd zullen worden en toezicht op de plas plaatsvindt. In het gebouw komt eveneens horeca dat behalve voor de vissers ook voor publiek toegankelijk is. Bedoeling is dat vissers ook kunnen overnachten bij hun gehuurde visstek.
In de toekomst willen de initiatiefnemers nog meer recreatieve voorzieningen mogelijk maken zoals verhuur van kano's. B&W zien de mogelijk nieuwe invulling van de Leemslagenplas wel zitten hoewel rekening gehouden moet worden met andere ontwikkelingen ter plekke. Zo wil de stichting Westelijke Groene Long een nieuwe invulling geven aan de grond van het voormalige gronddepot en zijn er plannen voor het oppompen van koude water voor het koelen van gebouwen in de naaste omgeving.
Inmiddels hebben de broers Niemeijer reeds gesprekken gevoerd met de stichting Westelijke Groene Long. Deze laatste staat positief tegenover de voorgestelde nieuwe invulling van de plas. Het ziet ernaar uit dat bestaande en nieuwe plannen niet botsen met elkaar. Dat geldt tevens voor de huidige gebruiker duikersvereniging Galathea.
Nog deze maand moet politieke besluitvorming plaats vinden aangezien de initiatiefnemers snel van start willen gaan met de noodzakelijke investeringen. Hieronder ook de levering en uitzetten van vis wat een seizoensgebonden activiteit is en noodzakelijk is om een aantrekkelijk visbestand qua grootte en diversiteit te realiseren.

Eddy Kolfoort