Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Sinterklaas met groot
gevolg naar Almelo

Hoewel het straatbeeld in het stadscentrum anders doet vermoeden is de volgorde sinds mensenheugenis dat de komst van de grote kindervriend vooraf gaat aan het kerstfeest.

Winkeliers willen ons reeds verleiden tot de eerste kerstinkopen maar kinderen zijn met heel andere zaken bezig want zij hebben eerst nog hun zinnen gezet op 5 december en zijn in 't geheel niet bezig met de laatste dagen in december. Komende zaterdag worden zij op hun wenken bediend want dan arriveert de Sint met diens pakjesboot om 12.30 uur in de centrumhaven van Almelo. De boot meert af ter hoogte van het gerechtsgebouw.
De goedheiligman wordt vergezeld van zo'n 150 Pieten verspreid over meerdere boten. Geen gele of blanke Pieten met een paar zwarte vegen op de wangen maar allemaal doodgewoon zwart. 'Zwarte Piet houdt zoals altijd de donkerbruine kleur', aldus Jos Tornij van de stichting Almelo Events die verantwoordelijk is voor de organisatie van de intocht. 'Hier is dit geen issue.'
Zodra de Sint aan wal stap wordt hij verwelkomd door de burgemeester. 'Er is dus geen ontvangst op het stadhuis.' Het kinderfeest begint echter al om 12.00 uur maar over het programma doet de organisatie geen mededelingen behalve dat het heel spannend belooft te worden. 'Aangeraden wordt om op tijd te zijn want we verwachten zoals elk jaar heel veel belangstelling.'
Na het welkom gaat de Sint te paard en een wandeling maken door het centrum en op de markt. De stoet wordt muzikaal begeleid door de Koninklijke Almelose Harmonie en een Pietenband. Om 15.15 uur wordt een feestelijke welkomstprogramma gehouden op de Koornmarkt met medewerking van de danspieten. Vervolgens vertrekt de Sint richting het Sinterklaashuis dat dit jaar dankzij Ben Kamp van de gelijknamige lederwarenwinkel is gevestigd in het voormalige pand van Van der Bijl Bedden op de hoek van de Grotestraat/Schuttenstraat. Kinderen kunnen Sinterklaas vanaf volgende week woensdag elke woensdag- en zaterdagmiddag en op koopzondag 29 november van 12.00 tot 17.00 uur hier ontmoeten. In de weekends zorgt de Pietband ervoor dat het een gezellige boel is in het Sinterklaashuis.
Almelo Events heeft voor de intocht extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo zijn zaterdag fietsen niet toegestaan langs de kade van de Haven Noordzijde. De tweewielers kunnen gestald worden achter het stadhuis en bij het kantoor van Menzis aan de Brugstraat (zie borden). Voor kinderen en ouders die elkaar uit het oog verliezen zijn speciale meetingpoints ingericht bij het stadhuis en op de Koornmarkt. Deze zijn met vlaggen gemarkeerd. Verder zijn veiligheidsmaatregelen getroffen in en rondom het water langs de Haven NZ.

Eddy Kolfoort