Joost van Heteren.
Joost van Heteren. Foto: Richard Thannhauser

In de voetsporen van Foppe de Haan

Geen feestvakantie in Lloret de Mar of bijkomen op het strand van Salou, dat is niet het ding van de 21 jarige Almeloër Joost van Heteren. Zijn ideeën over een zomervakantie gaan uit naar een meer avontuurlijke.

'Ik wil het liefst in die paar weken iets van de wereld zien en bezig zijn met voetbal mijn grote passie', zegt de globetrotter die in het bezit is van het UEFA-C diploma en zich gekwalificeerd trainer-coach mag noemen. Deze zomer realiseerde hij na een maanden durende voorbereiding zijn droom met een verblijf op het eiland Tuvalu, onderdeel van een Polynesische archipel in de Grote Oceaan ten oosten van de Salomonseilanden.
'Ik had ooit het boek van Foppe de Haan gelezen over zijn avontuur dat vier weken duurde als bondscoach van het eiland', aldus van Heteren die 5 weken op Tuvalu verbleef, 'ik opperde mij ook in die functie te benoemen en dat werd gehonoreerd'. Helaas voor hem bleef het bij trainen aangezien er in de weken dat hij er verbleef geen interland werd gespeeld.
Wel kan de student Sportkunde aan Windesheim in Zwolle aan zijn cv toevoegen dat hij hier de tweede Nederlandse bondscoach was. Verder heeft hij gedurende zijn verblijf veel tijd en energie geïnvesteerd in een procedure die ertoe moet leiden dat de droom van het eiland uitkomt namelijk het lidmaatschap van de FIFA. 'Dat gaat lukken, dat weet ik zeker.'
Vorig jaar beleefde van Heteren ook al avontuur dat als een spannend jongensboek leest. Toen kwam hij in de zomervakantie 5 weken lang terecht in een van de favela's in Rio de Janeiro. Hier werd hij hoofdtrainer van een favelaclub. 'Elke favela heeft zijn eigen voetbalclub.' De Twentse trainer-coach heeft de schaduwkanten van het leven van de bewoners in deze krottenwijken van zeer dichtbij meegemaakt. 'Een leven vol van drugs en pistolen'. Dagelijks tafereel waren de vuurpijlen die afgeschoten werden als teken dat nieuwe drugs gearriveerd waren. 'Je zag de scooters volgeladen met de drugs de bergen inrijden op weg naar de drugsbaron.'
Ook in Brazilië was de Tukker de tweede Nederlander die in het Zuid-Amerikaanse land actief was als trainer-coach. Met dit verschil dat zijn voorganger, Clarence Seedorf, coach is geweest van het professionele Botafogo uit Rio de Janeiro.

Eddy Kolfoort