Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Volkslied voor burgemeester

Zelf vond hij het een beetje voorbarig, want zoals burgemeester Arjen Gerritsen vorige week donderdag in Het Kolkje zei: 'ik ben nog niet eens benoemd tot burgemeester.'

Gerritsen sprak echter tegelijk lovende woorden richting Kees Schafrat directeur/eigenaar van Boekhandel Broekhuis voor diens geste hem symbolisch een raamgedicht aan te bieden als welkomstgeschenk in Almelo. Schafrat is initiatiefnemer van het door de Almelose kunstschilder Freddy Hoevers handgeschilderde raamgedicht.
'Welk gedicht was niet makkelijk totdat ik Het Almelo's Volkslied van Herman Finkers las, toen was het duidelijk, dit moest het worden', aldus Schafrat die hiervoor toestemming kreeg van de cabaretier. 'Herman zei nog wel dat hij nog een ander idee had, bijvoorbeeld Enschede is ook leuk', zei de eigenaar van boekwinkels in Hengelo, Enschede en Almelo met gevoel voor ironie.
Op de boekwinkel in Hengelo staat al jaren een gedicht en later deze maand zal het gedicht 'Textielstad' van Willem Wilmink op de winkel in Enschede worden onthuld. Op de winkelruit van de Almelose vestiging prijkt eveneens een portret van Finkers die zelf aanwezig was bij de feestelijke ceremonie. Het Almelo's Volklied staat op het vorig jaar mei verschenen album Koo Wit De Floo met daarop alleen in het Twents gesproken/gezongen liedjes over Almelo.