Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Natuurbeleving in
Nacht van de Nacht

Speuren naar uilen en vleermuizen, een belevingstocht in het donker en uitleg krijgen over de sterrenhemel? Tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdagavond 29 oktober is dat mogelijk op meer dan 20 locaties in Overijssel en ook in Almelo.

De nacht waarop de klok ook weer in de stand 'wintertijd' gezet moet worden. Evenals vorig jaar houdt het Tijdelijk Natuurhus in samenwerking met IVN en AstronA de lokale vereniging van amateur astronomen een spannende excursie door de Gravenallee. 'We gaan vogels spotten en geven uitleg over wat we waarnemen, terwijl de mensen van AstronA aanwezig zijn met enkele telescopen waarmee naar de sterrenhemel wordt gekeken en enige uitleg wordt gegeven', laat Henri Jansen desgevraagd weten.

Namens het Almelose centrum voor natuur, milieu en duurzaamheid is hij samen met Laura Brummelhuis, Marijke Kwant en Henk van der Aa zaterdagavond present. Ook een verhalenvertelster is deze avond aanwezig met boeiende dierenverhalen.

Vorig jaar trok de excursie meer dan 60 belangstellenden. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend succesvol publieksevenement dat dit jaar voor de twaalfde keer wordt georganiseerd. Jaarlijks nemen duizenden mensen deel aan een van de activiteiten. Met de Nacht van de Nacht wordt gewezen op het belang van duisternis voor mens en dier.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Jaarlijks worden miljoenen euro's verspild door inefficiƫnte verlichting. Daarnaast veroorzaken slecht afgeschermde lichtbronnen strooilicht dat naar boven straalt in plaats van op de plek die verlicht moet worden. Niet alleen mensen, maar vooral nachtdieren ondervinden last van lichthinder. Door slim te verlichten wordt lichthinder voorkomen en veel energie bespaard. Overheid, bedrijven en particulieren worden opgeroepen onnodige verlichting tijdens deze nacht te doven.

De excursie begint om 19.30 uur. Verzamelen op de parkeerplaats naast de Graaf van Rechteren Limpurgsingel. Deelname gratis.

Eddy Kolfoort