Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Almelo: eerste vrouwelijke notaris

De weg ernaartoe was geen gemakkelijke maar afgelopen vrijdag kon in huize Davids eindelijk de vlag uit en het glas worden geheven. Moeder en echtgenote Laura Davids-Benerink was door de rechtbank in Arnhem officieel beëdigd tot notaris.

'Vorig jaar november is het verzoek ingediend en na een procedure van bijna een jaar was de uiteindelijke aanwijzing tot toegevoegd notaris een feit', vertelt de eerste vrouwelijke notaris in Almelo.
Ze wil hiermee maar zeggen hoe zorgvuldig de hoge eisen worden bewaakt alvorens iemand tot notaris wordt beëdigd. Een lange weg van scholing en praktijkstage ging hieraan vooraf hoewel ze al lange tijd als kandidaat notaris werkzaam was. Studie, werk en privéleven moesten vele jaren gecombineerd worden en dat was met vier opgroeiende kinderen in de leeftijd van 10 tot 15 jaar geen sinecure. 'Gelukkig leent dit werk zich goed om ook thuis te kunnen werken, maar met een gezin betekent dat wel vaak aan de slag in de avonduren.'
Sinds vorige week mag zij zich toegevoegd notaris noemen dat inhoudelijk gelijk is aan dat van notaris zij het dat zij geen deel uitmaakt van de maatschap maar in loondienst is. De notaris adviseert en maakt akten op van overeenkomsten tussen partijen en vervult zijn taak onafhankelijk en onpartijdig. De specialisatie van Laura Davids is commercieel vastgoed en houdt zich uit dien hoofde bezig met het opstellen van en onderhandelen over vastgoedcontracten zoals aan- en verkoop van portefeuilles, nieuwbouwprojecten, gronduitgiften, erfpacht, opstal, financiering en splitsing van appartementsrechten. Daarnaast adviseert zij onder meer gemeenten, projectontwikkelaars en financiële instellingen.
In huize Davids zal het werk 's avonds nog wel eens onderwerp van gesprek zijn want man en vrouw werken bij hetzelfde notariskantoor namelijk Hölscher & Davids dat naast Almelo ook een kantoor heeft in Rijssen. 'Maar dat is zeker geen regelmaat en proberen we zoveel mogelijk te voorkomen'. Laura Davids is geboren en getogen in De Lutte maar ging voor haar studie notarieel recht naar Leiden en bleef in het westen 'plakken'. In 2003 keerde ze samen met haar gezin terug naar Twente. 'De mensen en de natuur heb ik altijd gemist'.

Eddy Kolfoort