Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Buurtbemiddelaars
direct vol aan de bak

Over het algemeen gaan we in ons land als buren op een fijne manier met elkaar om, nemen zonder morren een pakketje aan, geven de kat te eten en drinken zelfs een biertje samen. Maar soms gaat het mis.

Irritaties over bijvoorbeeld aanhoudende geluidsoverlast, overhangende takken of een te hoge schutting kunnen makkelijk uitgroeien tot een hoogoplopende ruzie. De Rijdende Rechter kan erover meepraten, maar die vangt in Almelo bot want sinds 23 augustus staan er in deze stad veertien paraat om te voorkomen dat conflicten tussen buren uit de hand lopen.
Vorige week donderdag gaf wethouder Irene ten Seldam de officiële kick-off van dit project. 'Vroegtijdige actie voorkomt erger en dankzij buurtbemiddeling kunnen we het leven van mensen veraangenamen', aldus de wethouder die de groep troubleshooters veel succes wenste. Opmerkelijk is dat sinds de officiële certificering van de bemiddelaars reeds twintig keer een beroep op hen is gedaan. 'Dat geeft een heel dubbel gevoel', aldus een van hen. 'Je wilt graag aan de bak want daarom heb je je gemeld voor dit project, anderzijds is elk conflict er een teveel.'
Buurtbemiddeling is een laagdrempelige voorziening waarbij buren en buurtgenoten hun conflict- en overlast-situaties met elkaar oplossen onder begeleiding van een onpartijdige, vrijwillige en getrainde buurtbemiddelaars. Deze proberen beide partijen aan de tafel te krijgen zodat partijen onder begeleiding van de bemiddelaars met elkaar in gesprek gaan.
De buurtbemiddelaars spelen niet voor rechter en bieden ook geen panklare oplossingen maar geven buren de mogelijkheid om gezamenlijk tot een oplossing te komen. 'Op een zo'n vroeg mogelijk moment om escalatie te voorkomen'.
Ervaringen elders in Nederland laten zien dat bemiddeling dikwijls tot hoopgevende resultaten leidt. In Almelo zijn de initiatiefnemers voor deze vorm van probleemoplossing de gemeente, de woningbouwcorporaties St. Joseph en Beter Wonen en de politie. Zij verwijzen conflictsituaties die nog niet uit de hand zijn gelopen door naar buurtbemiddeling maar particulieren kunnen ook zelf de hulp inroepen van bemiddeling. Dit gaat via projectcoördinator Jolanda Borggreve van Scoop Welzijn tel. 06-48459112. Meer info op www.buurtbemiddelingalmelo.nl.

Eddy Kolfoort