Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Integratiediner: samen eten
verbindt en verbroedert

Het verbinden van mensen plus het vieren van verschillen leidt tot kansen. Dat is in een notendop de succesformule van het Nationaal Integratiediner dat vorige week voor het zesde jaar op rij werd gehouden.

Op meer dan 200 locaties genoten ruim 20.000 mensen met verschillende nationaliteiten samen van een heerlijke maaltijd. In Almelo kwamen zo'n 400 gasten af op het diner dat ook deze keer werd geserveerd in het Polmanstadion.
'Dat doen we in samenwerking met onder andere Vluchtelingenwerk en De Klup Twente', vertelt Betine Spel die bij het Almelose schoonmaakbedrijf Asito verantwoordelijk is voor sponsoring&events, 'Vluchtelingenwerk nodig de mensen uit en dankzij vele andere partners kunnen we er fantastisch feest van maken'.
De stemming zat er vanaf het begin goed in mede dankzij de veelzijdige en smaakvolle gerechten. Verscheidene kookgroepen hadden zich ingespannen voor een heerlijk gerecht waarvan enkele geheel volgens recept van het land van herkomst waren bereid. Sommige gasten waren bovendien gehuld in feestelijke kleding die in hun eigen land op speciale momenten gedragen wordt. Het initiatief voor het Nationaal Integratiediner ligt bij Asito die hiermee zes jaar geleden begon. Spel: 'In ons bedrijf werken zo'n 90 verschillende nationaliteiten en we zagen in een gezamenlijk diner de sleutel om elkaar beter te leren kennen.'
Niet polariseren, maar samenwerken en in een ontspannen omgeving elkaars cultuur en achtergronden ontdekken en begrijpen. Inmiddels is het evenement dat in 2011 van start ging met circa 650 mensen uitgegroeid tot een feestje op ruim 200 locaties met meer dan 20.000 bezoekers. 'Iedereen die kansen ziet zo'n evenement te organiseren, kan zich bij ons melden en vervolgens faciliteert Asito de organisatie.'

Eddy Kolfoort