Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Kick-off Buurtbemiddeling

Vandaag. donderdag 13 oktober, vindt de officiƫle kick-off van Buurtbemiddeling Almelo plaats.

De bemiddelaars zijn gecertificeerd en hebben de eerste ervaringen opgedaan. Vanaf 14 oktober mag iedere inwoner van de gemeente Almelo gebruik maken van Buurtbemiddeling. Begin dit jaar hebben de gemeente Almelo, STJA, Beter Wonen en Politie de handen ineengeslagen en het project Buurtbemiddeling omarmd. De uitvoering van het project ligt bij Scoop, de welzijnsorganisatie in Almelo. In april is de wervingscampagne gestart voor bemiddelaars en in juni stond de groep paraat om de training buurtbemiddelaar te volgen.
'Wat een mooie mensen, deze vrijwillige buurtbemiddelaars. Getraind om op pad te gaan en te ondersteunen bij woongenot, veiligheid en saamhorigheid. Voor en door de burgers van de gemeente Almelo.'
Na de zomervakantie mochten de buurtbemiddelaars op pad om het geleerde in de praktijk te brengen. Vanaf half augustus mochten de verwijzers gaan melden en dat hebben de bemiddelaars gemerkt. Vanaf de eerste dag dat dit kon stonden er meldingen klaar om opgepakt te worden. Vol enthousiasme zijn de bemiddelaars aan de slag gegaan. En niet zonder resultaat. De eerste succesvolle meldingen zijn er. Zoals een buurtbemiddelaar zegt: 'Voorheen dode blikken naar elkaar; nu zegt men weer hallo.'
Maar natuurlijk kunnen we niet alles oplossen. Sommige conflicten zijn zo hardnekkig dat ze niet op te lossen zijn. Daar waar nodig, verwijzen we door.
Buurtbemiddeling werkt. Maar waarom? 'De kracht is de neutraliteit en onafhankelijkheid. We hebben geen enkel belang en zijn laagdrempelig. Wij willen simpelweg dat mensen weer prettig kunnen wonen. Iedereen heeft recht op woongenot maar je bent daar wel zelf verantwoordelijk voor. Soms hebben mensen een duwtje in de goede richting nodig. En nee, we zijn geen rijdende rechter. Wij doen geen uitspraak en we hebben geen winnende en verliezende partij. Wij zijn onpartijdig en proberen mee te denken in duurzame oplossingen zodat iedere bewoner er winnend uitkomt.' Het project wordt in elk geval tot eind 2017 uitgevoerd.