Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Sfeer, warmte en helderheid in huis met licht

Over twee weken begint de wintertijd en is het rond etenstijd buiten al donker. Een goede tijd om eens kritisch naar de verlichting in huis te kijken. Met de juiste verlichting brengt u sfeer, warmte en helderheid in huis.

Verlichting is een belangrijk onderdeel binnen elke ruimte van je huis. Zo kun je bepaalde items, objecten of meubilair benadrukken door er bijvoorbeeld één of meer spotjes op te richten. Er is keuze voldoende. Tafellampen, vloerlampen en hanglampen. Deze decoratieve verlichting wordt continu aangepast aan de woontrends van nu.
Denk voor de aanschaf van verlichting ook goed na over welk type licht je nodig hebt op welke plek.
Je begint met basisverlichting, het licht dat je aandoet als je binnenkomt. Dit is dus het 'eerste' licht in een ruimte. Een voorbeeld hiervan is een plafonnière in de keuken of een hanglamp boven de eettafel. Voor de sfeerverlichting in een woonkamer kun je denken aan bijvoorbeeld een tafellamp op een dressoir, een uplighter of vloerlamp in een hoek. Op plaatsen waar extra licht nodig is zorg je voor accentverlichting. Een leeslamp bij de stoel waar je altijd de krant leest, spotjes die gericht zijn op de schilderijen of een bureaulamp op de werktafel. Deze functionele verlichting is erg belangrijk. Goed licht zorgt ervoor dat je minder snel vermoeid raakt.
Spaarlampen en LED-lampen zijn in aanschaf wat duurder, maar hebben een lange levensduur en zijn veel zuiniger in energieverbruik. Kies waar mogelijk dus voor deze soorten lampen. Spaarlampen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in heel veel verschillende uitvoeringen zoals groot, klein, bol, peervormig, tornado- en twistvormig.